На Разпети петък на миряните няма да е позволено да минават под масите, върху които по традиция се изнася светата Плащаница – парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител. Това става ясно от допълнителните ограничения на Светия синод.

„Св. Синод на БПЦ отново напомня и призовава своите верни чеда в тези дни на Христовите страдания да спазят стриктно всички епидемиологични изисквания на държавните власти, предвид опасността от заразяване и разпространение с коронавирус – COVID-19, като почтително и настоятелно Ви молим да се съобразите с предходните предписания на Св. Синод и във връзка с предстоящия Велики петък“, се казва в открито писмо  на Светия Синод:

В него се казва, че поклонението пред светата Плащаница от вярващите ще става без тя да се целува, без да се докосва, без да се минава под нея, без да се раздават цветя и здравец, а само с прекръстване и поклон.

„Напомняме също, че поставянето на предпазни маски в храма и извън него е задължително, както и спазването на необходимото разстояние един от друг, като внимателно се следи то да не се нарушава“, казват от Светия Синод.

По настояване на Светия синод църквите останаха отворени за Цветница, ще бъдат отворени и за Великден и в тях текат служби, но влизането трябва да става при спазване на строги правила. Миряните трябва да спазват дистанция от два метра и да носят маски. Властите призоваха хората да избягват ходенето в храмовете, освен ако не е крайно необходимо.

Богослуженията на Разпети петък в храма „Св. Ал. Невски“ – от 8 ч. и от 18 ч., могат да бъдат проследени онлайн на фейсбук страницата на Българската православна църква.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара