Светият синод е взел решение да не се раздават върба и цветя на Цветница, за да няма струпване на много хора. Взето е и решение така тази година да не ходи делегация в Йерусалим за донасяне на Благодатния огън. Църквата ще ползва благодатния огън, който е запазен от миналия Великден, а спестените средства от полета ще отидат за борба с епидемията от коронавирус. Това стана ясно на брифинг в Министерския съвет след срещата на премиера Бойко Борисов със Светия Синод.

Храмовете ще бъдат отворени за миряните, въпреки че премиерът е настоял на среща с владиците литургиите да бъдат предавани онлайн и миряните да не се струпват пред и в черквите. Владиците смятат, че ще бъдат взети всички мерки, за да не се разпространява коронавируса. „Мога да призова българите да не отиват в църквите и манастирите, за да не се нарушава карантината…С милиция и палки не мога да изгоня хората от църквите. Не мога да издам подобна заповед“, каза Борисов на брифинг, в който участва и ловчанският митрополит Гавраил.

За Великден службата ще започне навън.

„Ще се постараем всячески ред да създадем. Тази година службата ще започнем навън на Великден и когато дойде времето ще влезем и вътре. В църквата идват само най-вярващите хора и ни молят на този голям християнски празник да могат да посетят черквите и да се молят. Да няма тълпа, а хората да са на разстояние. Постоянно се дезинфикцират иконите, както и сградите, богомолците да бъдат вътре с маски, както и да запазим безопасната дистанция“, заяви митрополит Гавраил. И допълни:

„Не вярвам, че в храма може да се разпространи зараза“.

„И от Гьоте можем да се поучим, и от Библията. Отпред на Библията пише – без Господа нищо не можеш да направиш. Е , как да затворя църквата?!“, каза Борисов.

„Не се страхувайте, където е Божията благодат, изгарят всички микроби….

Който желае, ще дойде на църква, никой насила не идва.

В историята е имало случаи, при които, с Божията помощ, епидемии са били прекратявани. В църквата има нещо, много важно за вярващите и това е Светата литургия, която е център на живота на всеки християнин, заяви Ловчанксият митрополит.

Церемонията по слизането на благодатния огън ще се състои на 18 април, Велика събота, в храма „Възкресение Христово“ в Йерусалим, но без присъствието на поклонници и с ограничен брой участници.

Участниците в церемонията ще бъдат около десет, като тя ще се излъчва по телевизията за целия свят. След това огънят ще бъде предаден на представители на Гръцката православна църква при Яфската порта на Стария град, откъдето дипломати от чуждестранни посолства ще могат да го отнесат до летището „Бен Гурион“. Там те ще предадат огъня на пристигналите със самолет пратеници от чужбина.

Храмът на Божи Гроб беше затворен на 25 март заради епидемията от COVID-19.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара