Сигурността е един от ключовите елементи при колите. Никога обаче не забравяй, че тя не може да замени отговорността и физичните закони. Притежаването на суперскъпа кола, екипирана с най-авангардните технологии за безопасност, не те прави неуязвима. При удар с над 114 километра, каквато и кола да караш, си муерто, защото налягането от удара върху вътрешните ти органи е смъртоностно, а срещу това никой инженер не е измисли система за сигурност. Така че, мила, не се осланяй докрай на рекламите, че луксозният бронетранспортьор, който си харесала, върви с божия застраховка.

ABS – Антиблокираща система. Спомага на колелата да забавят темпото, когато натиснеш спирачката, но не им позволява да блокират. Така автомобилът запазва траекторията си и е управляем по време на спирането. Повечето коли са екипирани с тази система. Хубаво е да миеш колата, защото прахта и песъчинките не са особено препоръчителни за антиблокиращата ти система. Даже никак.

ESP – системата не позволява на колата да променя траекторията на движението си. Т.е. ако се улисаш и започнеш да изпускаш завоя, програмата „вкарва” колата ти в правия път. Това обаче не означава, че системата ще прощава всичките ти аристократични грешки.

Системите за сигурност не заместват твоята роля на шофьор.

ASR – антибуксуваща система – тя подпомага ABS.

Тракшън контрол – подпомага управлението на автомобила при лоши външни условия – кал, дъжд и т. н. Системата преценява колко газ да подава, за да може колата да бъде управялема през цялото време, в което е сработила.

Въздушни възглавници и въздушни завеси – 100 процента си чувала за тях, но не забравяй да изключваш еърбега там, където е детското столче, докато детето е малко. Въздушната възглавница е опасна за бебета и малки деца! Слагай детското столче на място, където няма въздушни възглавници. То е достатъчно защитено в столчето си.

Като стана дума за детските столчета, не се лъжи да си купиш едни, дето им казват КАТ-аджийски и представляват само повдигната основа. Дай повечко пари, но си купи хубаво столче за детето, защото то го капсулира и защитава по-добре.

Предпазни колани с променливо разтягане – те отпускат тялото по-плавно в случай на удар.

Ударопоглъщащите зони в шасито на колата ти – това са зоните, които поемат кинетичната енергия от удара, деформират се, но успяват да запазят пътниците. Обикновено такива зони има на вратите и на гредите между вратите.

Съществуват и зони, които също поглъщат голяма част от евентуален удар, и това са пасивните зони за защита на пешеходците. Те са разположени в предната част на колата, около броните. Целта им е при удар да защитят колкото се може повече пешеходеца, като поемат удара върху себе си.

Ето и нещата, които се отнасят за собствената ти сигурност и зависят само от теб:

Поддържай колата в добро състояние, като минаваш през сервиза, където да ти преглеждат дискове, накладки, течност за чистачки, датчици за еърбега и всички системи за сигурност. Компютърът на колата пази данни за това дали нещо не е наред, така че този преглед не е визуален. Изискай да я включат на стенд, а не просто да ти кажат “Всичко е супер! Бегай! Карай!”.

Не се предоверявай на гумите. Зимни гуми означава, че те са подходящи за зимни условия, но не очаквай да правят чудеса върху лед или неподдържани настилки.

Вдигни си седалката колкото се може по-нависоко. Високата позиция ти гарантира по-добър поглед и съответно повече възможности да видиш рискова ситуация от по-рано.

Опитвай се да посрещаш удара централно, ако катастрофата е неизбежна. Страничните удари носят много повече щети върху пътниците и повечето системи за сигурност са конструирани именно за напречни, а не за странични удари.

Съветите на професионалиста Тодор Тиролски от верига автосервизи “Мотоексперт”:

Всичко, което казва Симо, е точно така, но – винаги има едно „но”.

Първо: Най-доброто (най-ефективното) спиране е точно преди да блокират колелата и да се включи ABS. Точно тогава се получава и най-голямо натоварване върху самата спирачна система на автомобила.

Второ: Тъй нареченото ESP има лошия навик да „отнема” газта в най-лошия за това момент. При агресивно каране, точно когато колата поднася и ви е необходимо да подадете газ, за да изтегли автомобила от критичната ситуация, точно тогава губите мощност.

Трето: ASR – много е кофти, когато колата е автоматик и не можеш да го изключиш. Няма тръгване.

Четвърто: Относно гумите – много хора си мислят че зимна гума означава единствено и само за сняг. Грешно. Зимна гума означава, че тя запазва свойства, когато температурата на асфалта е под 7-8 градуса. Лятната гума при тези температури става като пластмаса, докато зимната остава мека.

И накрая: карайте разумно и съсредоточено. Това е повече от достатъчно в критични моменти.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара