Имам приятел, който казва, че щом си готов за семейство, значи си готов и за семейна кола. Какво прави една кола семейна и какво прави една семейна кола перфектната семейна кола, предстои да разберем.

Но преди да избереш, помисли далновидно – семейната кола може да е втората ваша кола, което означава два пъти повече разходи. Нужно е да се намери перфектният баланс между цена (на колата) и възможности (да плащаш пътуванията с нея).

Търсим 4 врати, пространство, сигурност и голям багажник. Колите, които отговарят на тези критерии, са комбита, джипове, еднообемни коли и седани. Знам, че ти светват очите, като чуеш джип, но не го надценявай. Сигурността, която получаваш при него, не е адекватна на цената му. А и повечето джипове са шумни, возят твърдо и, изненада!, отвътре не са толкова просторни. Плюс това джипът харчи много и е скъп за поддръжка.

Седанът е добър вариант, защото предоставя място за повече пътници.

Големият му позитив е, че в купето не се чуват шумовете от багажите и дреболиите, които се търкалят в багажника – заради солидната преграда. “Рено” предлагат суперсполучлив “бюджетен” седан – “Симбол” – за около 22 000 лева и с много добро оборудване. Това е най-хубавият бюджетен автомобил в класа си.

И шевролетите стават (“Авео”, например) както и малките шкоди. Имайте предвид, че в “бюджетните” коли е по-тесничко и по-пластмасово. За около 3000 лева повече можете да получите по-висок клас кола – моят фаворит тук е “Форд Фокус”, защото плащаш около 15% повече, а получаваш 100 процента повече кола! Комбитата обаче превъзхождат седаните – най-вече по отношение на багажника – при тях той е много по-удобен и достъпен.

Колкото и да ти харесват рекламите, в които едно щастливо семейство пътува в един ван, натъпкан с екстри, не забравяй, че най-често все пак ще пътуваш сама или с партньора си, защото дневният ни алгоритъм е такъв, пък и вановете са скъпи.

А сега: да направим място на комбито!

То събира най-много багаж, най-пригодно е къмвсекидневието и се товари най-лесно заради липсата на ръб на 5-ата врата (тази, която отваря багажника). Това може да ти се струва дреболия, но когато дойдат децата, количките им, багажите, ските, екипът за плуване и всички останали торби и сакове, ще ми бъдеш благодарна, че съм ти спестил усилията по товаренето. Комбито може да не ти изглежда секси, но в него сексът е много по-удобен.

Хубави комбита се намират на цени между 20 – 25 хил. лева. Най-много въздушни възглавници предлагат “Хюндай” и “Киа” – и двете марки държат на качеството и няма да сбъркаш, но на “Киа” седалките са твърди и недобре оформени. Тъй или иначе “Опел” са дали комбито на Европа през 1953 г. и до днес си остават символ на комбитата. “Астра Класик III Караван” струва към 25 000 лв. и е здрав, тих, удобен и убедителен автомобил. Това е рационален избор, а “Опел Мерива” е емоционален избор – най-удобната кола, която съм карал! По-скъп е, но очарова с външния си вид, задните му врати се отварят в обратна на класическата посока и гледката как жени излизат от тази кола е чудно преживаяване!

Каквато и кола да избереш, избягвай най-скъпото оборудване в салона. Щом имаш деца, най-вероятно ще повърнат минимум по веднъж на дамаската, ще разсипват много неща по много пъти, ще мъкнат играчки и със сигурност ще надраскат интериора. Избирай дамаски, лесни за избърсване и в неутрални цветове.

Мнението на експерта Тодор Тиролски от верига сервизи “Мотоексперт”:

Семеен автомобил наистина означава повече пространство, повече петна по тапицерията, много храна и играчки по земята. Затова не е зле да имате допълнително панорамно огледало за обратно виждане, за да наблюдавате палавниците непрекъснато – те винаги ни изненадват. Знайте, че то допълнително ще отвлича вниманието ви, но се свиква. Помолете хората от сервиза да ви включат опцията, която не позволява децата да отворят задните врати в движение. Неудобството да ги отваряте само отвън е нищо в сравнение със сигурността, която ще имате.

Фразата на Мечо Пух „Колкото повече, толкова повече” важи изцяло за стилистиката на комбито – то побира и много, и малко, а и не е казано, че трябва постоянно да го тъпчеш. Поддръжката му е по-евтина от вановете и джиповете, пък и повечето съвременни комбита далеч не приличат на кашони.

Обобщение от Симо:

Перфектната семейна кола е просторна, здрава, сигурна и с голям багажник. Комби. Струва толкова, че да ви позволи да имате възможност да пътувате с нея и максимално да я ‘експлоатирате”. Защото работата на семейната кола е да ви носи впечатления, приключения и емоции, а не идеята, че имате скъпа семейна кола.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара