Става дума за друг вид поза. Тази, в която шофираш. Защото е от ключово значение начинът, по който седиш в колата, за начина, по който се чувстваш. Подценяваме това и човек си мисли, че няма никакво значение, как се е кордисал на шофьорското място. Тя, колата, нали сама си кара. Не, не е така.

Позата е едно от нещата, които само и изключително зависи от теб. Сама можеш да се положиш, така да се каже.

Ето как.

in-the-car-1446481_960_720

Регулирай си седалката 

така, че краката ти спокойно да стигат до педалите и да не се налага да се протягаш, за да ги стигаш. Ходилата трябва да бъдат изправени върху педалите и опората ти да е в петите. Стойката ти трябва да бъде максимално изправена, да имаш силна опора на долната част на гърба и на дупето. Ако воланът ти се коригира по дълбочина и височина, средата на волана трябва да сочи между носа и челото ти.

Ръцете не се преплитат, а стоят успоредно една на друга в средната част на окръжността на волана. Като завиваш, не пързаляш ръцете и не пускаш волана. Ръцете през цялото време държат волана. Това е най-ергономичната поза за шофиране и ти гарантира да бъдеш свежа и концентрирана за по-дълъг период. Като караш на по-дълъг път и не се налага да сменяш често скоростите, или ако имаш автоматик, левият крак стои подпрян на цяло ходило на лявата кора до педалите.

Има и няколко допълнителни

хитрости, които са важни за позата за шофиране.

Най-добре е да избираш максимално висока поза на седалката. Ако не можеш да си коригираш височината, кофти. Но и тогава има начини. Не опитвай да ръгаш разни възглавнички, кувертюрки и одеялца под дупето, за да повдигнеш седалката. Ако не ти е удобна – иди на професионален тапицер. Седалките имат няколко елемента и е важно да му обясниш кое точно не ти е удобно. Нямаш достатъчна ломбална опора, не се чувстваш стабилна при завои, тоест страничната опора липсва. Тапицерът може да реанимира седалката и да я направи доста по-удобна.

Има и различни системи, които се продават и са изключително подходящи за хора с проблематични гърбове. Нарича се „детенсор” и представлява нещо като твърда възглавничка, която се поставя на облегалката и я обхваща цялата. Тази подложка е твърда и дава идеална опора за гърба. Готино е, че са го разработвали ортопеди и е правено с професионална грижа за гърба. Казвам го, защото познавам адски много хора, направо болшинство, на които

слабото им място е гърбът

и все се гънат и опъват, след като са минали 100-ина килиметра път. Важно е.

Друго важно е да опитваш да си слагаш нещата, които ползваш, докато шофираш, на едно и също място всеки път, за да не си разваляш стойката или да губиш фокус от пътя, докато търсиш къде е червилото, къде е телефонът или къде е чашата с кафе, която не си разляла само поради някакви магични обстоятелства. Освободи се максимално от други дейности освен шофирането.

Задължително си дръж обувки за шофиране

в колата и се преобувай, ако излизаш от вас до колата с токчета, а от нея до офиса също.

Не подценявай неудобната поза. Ако не ти е удобно, докато шофираш, това не е нормално и трябва да го коригираш.

Айде, сега те оставям. Пази се и си намери място на шофьорското място.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара