През септември сякаш градовете оживяват и се връщат към нормалния си ритъм. Лятото продължава, денят намалява, а учебната година наближава. А с него и возенето до училище, после на уроци, после на шах, пиано, скално катерене и тнт. Много от нас – родителите в големите градове, буквално отглеждаме децата си в колите. В този брой на “Жената днес” ще те запозная именно с тези коли, които са слабост на децата. Ако искаш си води записки. Или просто запази статията заедно с цялото списание.

Сигурността е най-важна!

Никога не забравяй, че детето трябва да пътува на задната седалка в детско столче и с колан. Това е по закон и заради собствената му сигурност. Забрави за логиката, че вие сте само за две преки. Тоест задължителният минимум относно сигурността са хубави детски столчета и задни колани.

Функцията бие дизайна!

Докато са малки, децата се заглеждат по стари, чудати и нестандартни коли. Модерните коли просто не ги привличат, защото изглеждат тривиално заоблени. Баща ми има Лада на 100 години и синът ми обича да се вози в нея, защото му е “необикновена”. От колите, които могат да ти вършат перфектна работа в ежедневието и в същото време ще бъдат истинско удоволствие за децата, са: Мазда Демио, Опел Мерива и Опел Агила, Jeep Wrangler, колкото се може по-стар модел и повечето коли, на които задните врати са на релса, а не на панти, както и колите, в които има инсталирани масички на гърба на предните седалки. Освен това децата харесват и коли с панорамни покриви или коли с люкове.

Защо е така?

Повечето от изброените автомобили изглеждат като добродушни анимационни герои от филмчето на Пиксар – “Колите”. Освен това имат големи задни прозорци, висока позиция на сядане и със семплия си вътрешен вид не изглеждат дистанцирано. Може и всичко това да ти звучи абстрактно, но децата мислят абстрактно. Повечето от модерните коли имат по-малки задни прозорци, по-дебели странични и задни колони, което повишава сигурността в колата, но отнема от “погледа” на малкия човек, а в някоя наточена двувратка детето направо няма да може да мръдне на задната седалка. Освен това, в по-претенциозните коли детето инстинктивно разбира, че ще му се скараш, ако изцапа или, ако нещо покапе. А ти със сигурност ще му се скараш, защото някак си е тъпо да виждаш следи от обувки на кожения интериор “desert brown granite”. Очите за лукса и представителността при децата се отварят по-късно и не си мисли, че му правиш услуга, ако изпревариш това време.

Кола за детето – кола за мен?

Колите, които изброих преди малко и други подобни на тях, ти дават страхотна видимост заради “кубичната” си форма. Не ги крадат и не се развалят. Е, кажи, че не са перфектни за ежедневните ти малки и големи!? Знам, че четеш с кисела усмивка и знам, че си мислиш, че заслужаваш нещо по-така. ОК. Отгледай си децата и когато цялото време на света е за теб – вземи си една кола, от която самата ти да не можеш да откъснеш очи и готово! Така се прави.

Съветите на професионалиста – Тодор Тиролски от веригата автосервизи “Мотоексперт”

В този брой съм във възторг от Симо. Успял е да отбележи най-важните неща и то по тема, която дори не ми е хрумвало, че може да съществува в автомобилния свят. Само ще добавя, че при „двувратката” можете да сте спокойна, че детето няма начин да отвори врата в движение. Проблемът с отварянето на врата по време на път се решава и ако активирате „детското заключване” – тоест блокирате задните врати да не се отварят от вътре. Много добър вариант е да монтирате огледало за задно виждане, което се поставя до оргиналното, но с него виждате интериора обемно и така по всяко време имате поглед върху детето без да се налага да се въртите назад. Хубаво е да помислите и за професионални сенници за задните врати, които да пазят детето от слънцето. В тази връзка нещо много важно: никога не оставяйте само дете в заключена кола, дори и да си мислите, че няма да се бавите. Температурата в затворената кола се повишава за минути буквално до животозастрашаващи граници.

И накрая, каквато и кола да карате, щом возите дете, доброто функционално състояние на автомобила е тотален приоритет. Гуми – на първо място! И всичко останало – спирачки, ходова част, двигател. По-добре евтина, но добре поддържана кола, отколкото скъп автомобил, който не можете да поддържате.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара