Всеки ценител на музиката е мечтал да посети Ню Орлиънс: града на джаза, блуса и на Луис Армстронг – герой в „Убийствен джаз“. Написан от Рей Селестин, романът не просто ни пренася в легендарния град, а разказва за онези години от историята му, свързани с музикален възход, но и със смразяваща поредица убийства. Историята е написана по действителни събития и излиза на български на 18 август с логото на „Кръг“.

През 1919 г. в Ню Орлиънс сериен убиец с прозвище Секирата убива шестима души. Градът е парализиран от страх и смут, a в редакцията на местния вестник се появява загадъчно писмо. Подписано от Секирата, то твърди, че бруталният престъпник ще се завърне, жаден за смърт, но… ще пощади всеки, в чийто дом звучи джаз. Истерията е осезаема. През тази нощ никой не спи, а Ню Орлиънс е потопен под звуците на новата и революционна за годините си музика.

Действителни събития в Ню Орлиънс подтикват Рей Селестин да напише дебюта си „Убийствен джаз“. Американският писател ги преплита със съдбите на героите си в опасно и

непредсказуемо разследване.

Младата секретарка в детективска агенция Айда и нейният близък приятел Луис, репортерът Джон Райли, лейтенант Майкъл Талбът и току-що излезлият от затвора бивш полицай Лука Д’Андреа са въвлечени в серия от неуправляеми събития. И всичко води към Секирата. Селестин бавно и методично подрежда парченцата пъзел, заложени у всеки от героите, за да подклажда майсторски напрежението от първата до последната страница.

Динамичният сюжет на „Убийствен джаз“ е изграден върху пищния нюорлиънски пейзаж, пропит от цветовете, езиците и битието на различни култури и вдъхновен от прогресивното звучене на джаза.

 „Най-зашеметяващото постижение на Селестин, една наистина епична криминална хроника.“

„Файненшъл Tаймс“

Facebook Twitter Google+

0 Коментара