Тайно общество от жени художнички, младият Леонардо да Винчи и мистериозна картина са замесени в опасен политически заговор в романа на Дона Русо Морин Портрет на една конспирация”. Елегантният и пищен стил на авторката отвежда в сърцето на красивата, но и изпълнена с опасности ренесансова Флоренция.

coverДългогодишната вендета между влиятелните родове Медичи и Паци заплашва да потопи Флоренция в кръв. На великденската литургия във Флорентинската катедрала членове на семейство Паци убиват Джулиано де Медичи. Брат му Лоренцо успява да се спаси и започва да отмъщава на заговорниците. По време на безредиците изчезва картина, на която са изобразени всички съзаклятници, и това кара Лоренцо Великолепни настървено да я търси, за да разкрие останалите си врагове.

Шест жени на различна възраст и с различно социално положение са обединени в тайно общество от дарбата си и от любовта към рисуването. Когато една от тях изчезва безследно и е обвинена в кражбата на картината и в участие в заговора, те активират цялата си изобретателност и творческите си умения, за да спасят приятелката си от сигурна смърт. С помощта на един от най-известните художници на онази епоха – Леонардо да Винчи, художничките разкриват една конспирация и на нейно място създават друга.

„Портрет на една конспирация” е вълнуваща история за политически заговори, за насилие и възмездие. И за шест силни жени, които рискуват всичко в името на изкуството и любовта.

donna-russo-morin-1

Въпреки че тайното общество на героините в романа е плод на въображението на авторката, по време на Ренесанса са творели художнички, които са оставали своя отпечатък в историята. Дона Русо Морин се вдъхновява както от тези образи от миналото, така и от реални личности от съвременността: „Всички жени в романа имат за прототип жени, които познавам, включително една от тях напомня на самата мен, споделя писателката.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара