Две двойки се срещат на лунната светлина, на палубата на кораб и се влюбват. Двайсет и пет години по-късно те се разделят, кой знае къде или защо, без да има нужда от Луната. Сега те са четирима енергични възрастни, изпълнени със съжаление, тъжни моменти и радостни бръчки, объркани от цялата тази свобода.

Издателство „Авиана“ представя романа „Сами“ Кристина Коменчини, известна италианска писателка, режисьор и драматург. „Сами“ е кратък, много интензивен роман, в който авторката поверява на думите бурите на сърцето. „Интензивна и дълбока балетна стъпка па-де-катр, танцът на втората половина на живота.“

„Как се справяте със спомените?“ „Пазя ги, а вие?“

„Винаги има момент, независимо дали е специална година или след безсмислено събитие, когато осъзнаваш, че си започнал да се криеш.“

Това се случва с Андреа и Марта, и с Лаура и Пиеро, които сега, невярващи, се примиряват със самотата. Техните истории отразяват и проследяват начините, по които трябва да се изправим пред чувствата си. Яростта на тези, които бягат, спокойствието на онези, които остават, нереалната тишина на празните стаи, телевизионните сериали на дивана вечер, странното съучастие на големите деца, преоткриването на тялото, дългата времева рамка на мислите.

Авторката разказва всичко, което се случва, когато една брачна двойка е в криза: събирането на въпроси „защо“ (или треската да бъдат изтрити), надпреварата към бъдещето (или култът към миналото), разочарованието, което се появява навсякъде, сигурността, че нищо никога няма да заличи тази любовна история.

Чрез думите на героите се изгражда доблестно-сантиментална история: животът на хора, които вече са изживели един живот, но са достатъчно смели, за да се променят.

Когато, волно или неволно, се приближаваме до същността на нещата.

„Той я видя, може би за първи път, отделена от себе си, перфектна и различна от него. Той почувства, че я обича заради това и нямаше нужда тя да знае.“

Кристина Коменчини е писател, режисьор и драматург, активен защитник на гражданските права и равенството на половете в различни събития.

Родена е на 8 май 1956 г. в Рим, Италия. Дъщеря е на известния режисьор и сценарист Луиджи Коменчини. Като актриса тя дебютира през 1969 г. във филма на баща си „Детство, признание и първите експерименти на венецианеца Джакомо Казанова.“ През 1978 г. завършва Факултета по икономика и търговия на Римския университет „Ла Сапиенца“. През 1988 г. прави режисьорски дебют с филма „Зоопарк“.

Най-популярни и награждавани са филмите й „Звярът в сърцето“ и „Когато нощта“, базирани на едноименните й романи. През 2005 г. филмът й „Звярът в сърцето“, базиран на едноименния й роман, получава няколко награди на филмовия фестивал във Венеция и номинация за Оскар за най-добър чуждестранен филм.

Като режисьор и сценарист тя е известна с филмите „Между нас момичета“, „Латински любовник“, „Когато нощта“, „Най-добрият ден в живота ми“, „Радостите на интимния живот“, „Краят е познат“ и други.

Освен с режисура, Кристина Коменчини е известна като писател. Лауреат е на много литературни награди, сред които „Чезаре Павезе“, „Бергамо“ и „Кианти 2003“. Обича да пише пиеси за театрални постановки.

Книгата може да бъде закупена от сайта на издателство „Авиана“ (Бургас) www.avianabg.com.

 

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара