Хората казват, че не съществува такова нещо като съвършен брак, но според ирландската писателка Кейт Кериган те грешат. Това, което не съществува е лесен брак.

Cover_RECEPTI_16mm-Spine

Романът „Рецепти за съвършен брак” е интелигентен и сърдечен поглед върху предизвикателствата, които съпътстват „и заживели щастливо заедно“. Вълнуващ портрет на любовта и брака през очите на две жени – една от миналото и една от настоящето, които ни разказват за търсенето на голямата любов, за перипетиите в семейния живот и за откритието, че истинската любов трябва да се отгледа, да я носиш в сърцето си и да я даряваш безусловно.

Авторката Кейт Кериган прави връзка между традиционната ирландска кухня и истинската любов и поставя въпроса: можем ли да се научим да обичаме? „Сърцевината на онова, което прави една рецепта успешна, е истинска мистерия. Вкусът определено е индивидуално и лично усещане, и все пак правилната рецепта може да събуди сетивата и да накара човека да се влюби в една храна, която реди е мислел, че не харесва. От друга страна, дори ако спазвате стриктно инструкциите и сложите всички необподими продукти и подправки, резултатът пак може да бъде катастрофален“.

Kate Kerrigan

Сладко от цариградско грозде. Рецепта

Сладкото, само по себе си, не е трудно да се направи, но за този процес е много важно качеството на плода, а то зависи от това кога е бил набран. Плодовете съдържат свой собствен агент за сгъстяване – пектин, и той се намира само в току-що откъснатите. Ако са набрани прекалено рано, сладкото ще стане гъсто, но ще има кисел вкус, ако пък са набрани прекалено късно – ще бъдат достатъчно сладки, но то ще стане рядко и слабо.

Цариградското грозде е идеално за сладко, защото е диворастящо и в тази част от страната се намира в изобилие.  Към 3 либри ( приблизително 500 г ) грозде добавете 3 либри захар и варете в метална тенджера с една пинта ( около 500 мл ) вода. Важно е огънят да бъде постоянно силен. Плодът трябва да се вари непрекъснато по време на процеса, иначе сладкото няма да стане хубаво. За да проверите дали е готово, гребнете една лъжица и я изсипете върху студена чиния. Когато започне да изстива, внимателно натиснете с лъжицата. Ако повърхността се набръчка, значи е готово. Сложете сладкото в буркан, предварително стерилизиран с вряща вода и добре подсушен, и го запечатайте веднага.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара