„Мечтателна, успокояваща приказка, която показва, че все някъде има сигурно място и за най-малкото птиче, че големите и малките не могат едни без други“ – казва за нея Мария Донева. А Юлия Спиридонова я определя като „книга за обичане“.

„Птичето и дървото“ е книга за истинското приятелство, за обичта, за изпитанията и всеотдайността. История, която припомня колко е важно да бъдем добри.

На брега на едно южно море изгубено синигерче се сприятелява с голямо дърво. Самотно и тъжно, птичето намира дом, сигурност и любов сред клоните на новия си другар и много скоро звънкият му смях отново се чува. Заедно двамата приятели посрещат бурите, залезите и веселите летни дни и това зрънце добрина помага на синигерчето да порасне здраво и силно. Ала един ден ужасна беда ги връхлита и разделя. Дали завинаги? Изправени пред поредното изпитание, двамата приятели ще научат, че заедно могат да се справят с всичко.

„Птичето и дървото“ от Вера Асенова с илюстрации на Свилен Димитров е приказка за най-малките, която може да вдъхнови и всеки пораснал читател. Тя разказва за смисъла на направеното добро и за неизмеримото богатство на приятелството, което дава криле да полетиш.

Това е история, която възпитава децата да проявяват емпатия и да споделят и ги учи колко е важно да спазваме обещанията, които сме дали. Разказът за преживелиците на птичето и дървото показва, че независимо дали сме малки или големи, силни или слаби, всички сме свързани. И както щастието ни е по-голямо, когато празнуваме дружно, така и в трудните моменти заедно сме по-силни.

Вера Асенова е икономист, политолог, университетски преподавател, преводач и редактор. Образователните и творческите й търсения я отвеждат от Централноевропейския университет в Будапеща до Калифорнийския университет в Бъркли; от Института за хуманитарни и социални науки във Виена до Центъра за европейски интеграционни програми в Ковънтри, Великобритания. Приказката „Птичето и дървото“ се ражда, докато приспива двегодишната си дъщеря, която като всяко дете е жадна за вълшебства и истории, в които доброто побеждава.

Свилен Димитров завършва анимационна режисура в НАТФИЗ, където става популярен с нестандартните си късометражни филми. През 2004 г. създава анимацията в номинирания за Оскар документален филм Super Size Me, а през 2008 г. дипломният му анимационен филм The Air Ace е показан в програмата Generation на „Берлинале“ и печели повече от десет награди. Следващият му филм Rew Day (2012) e селектиран на повече от 50 фестивала, сред които тези в Анеси, Хирошима и Сидни. Започва работа по „Птичето и дървото“, впечатлен от чистата емоция и силното послание, които приказката носи.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара