Българските читатели вече имаха възможността да се запознаят с дебюта на шведката Оса Ларшон, чиито книги от „Ди Цайт“ наричат „малки чудеса“. Със „Слънчева буря“ се постави началото на поредица случаи, а в центъра им е адвокатката Ребека Мартинсон. Смразяващият роман, първи на известната днес Оса Ларшон, ѝ донася престижни награди и я превръща в международна литературна сензация. Книгите ѝ вече са преведени на повече от 20 езика.

С Ребека се срещаме отново в „Погълнатата от земята кръв“, обявена за книга на годината от Шведската академия на криминалните автори. Книгата вече е на пазара, благодарение на издателство „Емас“.

Близо две години след убийството на религиозния водач Виктор Страндгорд Ребека Мартинсон все още не е изцяло в състояние да изпълнява задълженията си в кантората в Стокхолм. Преживяла е тежък период, закъсала е в службата и има нужда да смени обстановката. Възможността не закъснява – случаят я отвежда отново към родната Кируна. Обикаляйки из родния ѝ край, с неин колега попадат в църквата в селцето Юкасйерви, където наскоро е била убита свещеничка. Чудовищното деяние наподобява опит за публичен линч. Жертвата е пребита зверски и провесена от органа в храма.

Врагове на свещеничката, оказва се, съвсем не липсват. Инспекторите Ана-Мария Мела и Свен-Ерик Столнаке се впускат в сложно разследване. Пред тях постепенно се избистря образът на една едновременно пламенно обичана и страстно мразена жена. Тя не е криела феминистките си убеждения, имала е остър език и непримирим характер. Свещеничката е окуражавала жени, тормозени от мъжете си, да ги напускат, следяла е за добросъвестното стопанисване на църковните имоти, изобличавала е ходатайства, развенчавала е ореола на не един уважаван местен мъж… Кой от всички тези хора с мотив да пожелаят смъртта ѝ не е издържал на непрекъснатите ѝ провокации? Колкото по-навътре се потапя Ребека в мистерията – мистерия, която съвсем скоро ще вземе нова жертва, – толкова по-завладяна от света на покойната свещеничка се чувства: свят на болка и изцеление, на грях и плътски страсти и най-вече свят на саможертва.  Със своята лирична и по скандинавски магическа проза Оса Ларшон създава роман, пропит с тайнствена атмосфера, който няма да ви даде мира, докато не стигнете до последната незабравима страница.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара