„Под бадемовото дърво“ е разтърсващ и трогателен роман за семейство, което бяга от контролирания от талибаните Афганистан през 90-те години. Авторката Лора Маквей разказва история за войната и загубата на дома, за оцеляването и надеждата. Книгата (ИК „Кръгозор”) вече е на българския пазар.

Korica Pod bademovoto darvoРодената в Северна Ирландия писателка още от дете е повлияна от политическото и религиозното разделение в родината си и от ранна възраст започва да се интересува от света навън. Работи и оглавява организации, които защитават правото на момичетата и жените на образование и подкрепят свободата на словото. През годините се запознава с вдъхновяващите истории на много хора от различни държави, които са били принудени да напуснат родината си. Участвала е в събития за обсъждане на конфликти и на съдбата на бежанци от цял свят.

Именно опитът й, социалната й ангажираност, страстта й към писането и интересът й към руската литература са основният двигател за дебютния й роман „Под бадемовото дърво”.

Record_store_Kabul
Магазин за музикални плочи в Кабул пруез 50-те и 60-те години на 20 в.

В него 15-годишната Самара разказва разтърсващата история на семейството си, докато пътува по Транссибирската железница към Москва в компанията на кондуктора Наполеон, на романа „Ана Каренина“, на родителите, братята и сестрите си. Когато талибаните завземат столицата на Афганистан Кабул, семейството бяга от ужасите на гражданската война и от един разпадащ се свят, в който те вече нямат място. Зад гърба си оставят жълтата къща с бадемовото дърво и щастливите спомени от миналото:

Пиша за красивото си семейство и за нашето налудничаво пътешествие с влак. Описвам недоразумения и драми, спорове, сълзи и споделен смях. Пиша за всичко, което ще направим, когато накрая престанем да пътуваме. Когато наново започнем да живеем.

В един момент с шокираща сила всичко, което Самара разказва върху белия лист, започва да се разпада…

Романът „Под бадемовото дърво” впечатлява с изключително писателско майсторство и интересен композиционен подход. Това е история за суровата реалност, за силата на въображението и за надеждата, която поддържа човек дори и в най-тежки времена.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара