Загадъчна, заплетена и непредсказуема, „Новата съседка“ от Мария Пеева, по-известна във виртуалното пространство като Мама Нинджа, събужда любопитството у читателя и го провокира да търси отговори отвъд редовете. Справедливостта и истината в книгата се ръководят толкова от писаните закони и правила, колкото и от моралния компас на героите, който при семейство Куман работи безотказно.

Година след пътуването до Мадрид, което семейство Куман ще запомни с преследване на престъпници вместо с бягство от ежедневието, животът на приветливата и наблюдателна Катерина и нейния разумен и съобразителен съпруг Константин се е върнал към обичайния ритъм. Или може би не съвсем. Защото световната пандемия се отразява дори на малкия и спокоен затворен комплекс, в който живеят. Във време на социална изолация общителен човек като Катерина е нащрек за всяка възможност за контакт. Затова, когато научава, че имат нова съседка, тя бърза да подаде приятелски ръка.

Ема Сотирова предпочита уединението –

деликатното здраве на сина ѝ и травмите от миналото са причината да издигне висока стена, която да я пази от външния свят, но дори тя не може да устои на чара и упоритостта на своята съседка. Между двете се заформя искрено приятелство, което един ден е жестоко изтръгнато от ръцете на Катерина.

Когато тялото на Ема Сотирова е открито в дома ѝ, полицията е убедена, че става дума за самоубийство. Но г-жа Куман надушва несправедливостта отдалече и без капка колебание решава да се заеме със случая. Разбира се, с помощта на г-н Куман, който буквално няма как да не е съпричастен с избора на своята обичана съпруга. В добро и зло двамата са екип и заедно започват собствено разследване в търсене на истината. А тя се оказва дълбоко заровена под тежкия товар на стари вражди и

внимателно планирано отмъщение.

Действието на тази история се развива по време на пандемия, но пандемията, както и всяко друго природно бедствие, не са водещите в ничия история. Водещи са човешките мечти, чувства и очаквания, защото и сега, и преди, винаги те са били, които ни възвисяват или провалят. Обстоятелствата са само фон на нашите избори. Затова и при пандемията, както и преди нея някои избират да се влюбят, други – да намразят, а трети… да убият.“

„Новата съседка“ е криминален роман,

но в него читателите ще намерят и откровена човешка история за взаимоотношенията между хората, за връзките, осмислящи дните ни, и за загубите, които ни поставят на изпитание. Поръсен с неподправения хумор на Мария Пеева и изграден върху идеята за общество, в което хората се подкрепят и си помагат, романът показва, че дори във време на изключителни обстоятелства човечността и доброто трябва да бъдат опазени.

За автора

Снимка: Ивелина Чолакова

Във виртуалното пространство Мария Пеева е по-известна като Мама Нинджа. Блогът й има хиляди последователи и разглежда откровено, с много хумор и щипка мъдрост всякакви теми, свързани със семейството, родителството и обществото. Мария е дългогодишен преводач, автор на стотици статии и разкази, автор на романа „Писмо до сестра ми“ заедно с Люси Рикспуун, автор на „Приятелят на Дядо Коледа“ и „Дневник на котарака беглец“, както и на криминалния роман „Инцидент в Мадрид“. „Новата съседка“ е втора част от поредицата „Случаите на семейство Куман“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара