80 обекта от 7 исторически периода в над 200 цветни снимки и стари картички са побрани в цветните 300 страници на луксозния пътеводител за историята и архитектурата на столицата „Исторически маршрути: София”. Автор на книгата е Здравко Петров – създателят на едноименния проект, който представя културното наследство на София в перфектното съчетание на неговото разнообразие и единство.

На страниците на книгата Петров ни повежда на любопитна разходка из най-големия софийски музей – улиците на града, разказвайки ни историята на София с помощта на архитектурата. Сред 80-те обекта, описани в книгата, срещаме както емблематични сгради като Военния клуб, Народен театър „Иван Вазов” и Софийски университет „Св. Климент Охридски”, така и не толкова популярни къщи, банки и застрахователни дружества, част от които са съхранени и до днес, а други – запазени само в старите пощенски картички.

От „Исторически маршрути: София” научаваме повече за римското градоустройство на Улпия Сердика, за османската часовникова кула на София, за изгубената улица „Търговска“ преди бомбардировките през Втората световна война и преди изграждането на сталинската архитектура на Ларгото, и др.

Освен снимков материал, книгата съдържа също и полезни карти, които реконструират отминали периоди и изгубени места на София.

Урбанист по образование, Здравко Петров е ценител на богатата история и култура на столицата. Този негов интерес го подтиква да постави началото на проекта „Исторически маршрути”, в рамките на който организира културно-познавателни обиколки в центъра на София. В тях той разкрива любопитни факти за архитектурата и историята на най-красивите къщи и публични сгради в града. Петров вече е разработил три маршрута – „Софийски домове”, „Софийски „дворци” и „Женски пазар”, като два от тях са описани и в пътеводителя.

Снимката на корицата на „Исторически маршрути: София” е на фотографа Евгени Димитров. Дизайнът на книгата и на корицата е на художника Дамян Дамянов.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара