Руският писател Дмитрий Глуховски, създател на хитовата трилогия „Метро”, на романите „Бъдеще”, „Текст”, „Здрач” и на сборника „Разкази за родината”, успя да вкара над 200 души в софийските подземия – а на шега и нареди вратите да се затворят и на присъстващите да се дава вода веднъж, а храна два пъти на ден.

Aвторът  гостува у нас по покана на Storytel България и международния литературен фестивал „Варна Лит”.

На специалната среща на 27 май 2019 г. малко след 18:00 ч. Енергийният център на НДК се превърна в своебразен „Граничен пост“, а около десетките посетители на събитието се забелязваха скейтбордисти с противогази, осветени от призрачните зелени светлини, пресъздаващи обстановката от хитовата му трилогия.

Глуховски представи лично своя Storytel Original и разкри малко повече подробности около създаването на проекта, като изрази огорчението си, че много от идеите му попадат под държавна цензура и на него му се налага да измисля алтернативни начини да ги представя – и именно този аудиосериал, първоначално замислен като телевизионна поредица, е възможността му да разкаже своята история.

Руският писател говори смело и откровено близо 40 минути пред журналисти и читатели, споделяйки писателски тайни и откровеното си мнение за обичта си към своята родина, но не и към политическите процеси в нея. Той изрази увереност, че макар в романите му често да настъпват апокалиптични събития, надежда за човечеството има, и книгите, а сега и аудиосериалите, са начините да си я представим и да начертаем пътя към нея.

Предстои срещата на Дмитрий Глуховски с варненската публика. Всеки ще може да се срещне с него на 30 май 2019 г. от 19:00 ч. в рамките на литературния панел „Истории vs. Литература” с участието на Томас Макгонигъл („Предсмъртните видения на Никола Петков”), Захари Карабашлиев и доц. Пламен Дойнов.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара