Сборникът с афоризми „Котката на Сократ” от Венцеслав Константинов е книга, която ще ви припомни думите на Ницше: „Трябва да носиш хаос в гърдите си, за да родиш танцуваща звезда.”

„Котката на Сократ” предлага на любознателния читател 1000 духовни предизвикателства от майстора на афоризма и мъдролюбието Венцеслав Константинов. Какво са познанието и заблудата, характерът и личността, любовта и омразата, литературата и изкуството, животът и смъртта? В тази книга, изтръгната от подмолите на мисълта, ще намерите избистрени отговори… и някои неразрешими въпроси.

  • Не се смей на младежките си грешки – няма да ги повториш.
  • Преводът е като жена – може да е верен, хубав, но без обаяние.
  • Има една причина да заживееш с някого и много – да се разделите.
  • Непоклатимият човек е паметник на самия себе си.
  • Живописта вае пространството – музиката вае времето.

Венцеслав Константинов има удивителни есета и размишления в творческата си биография, събрани в книгите „Писатели за творчеството” (2007), „Флейтата на съня”, литературни етюди (2010), „Гоблен, извезан с дяволски опашки”, есета (2011), „Тайният живот на дъжда”, афоризми (2012), „Немски литературни простори”, есета (2014), „Смехът на совата”, афоризми (2014), „От Танхойзер до Шумахер”, есета (2016). Той е автор и на антологията „Великите немски поети от ХІІ до ХХ век” (2012), стихосбирката „Невидимите сигурни неща” (2013) и „Подковаване на скакалец. Роман в спомени” (2017).

Facebook Twitter Google+

0 Коментара