В края на 2017 година един разказ на една млада публицистка буквално взривява общественото мнение в САЩ и впоследствие по целия свят. Само за няколко дни „Човекът с котките“ се превръща в най-четения материал в историята на авторитетното американско списание „Ню Йоркър“, а авторката му – Кристен Рупениън – в световна сензация.

Историята засяга парливата тема за връзките, за ролята на жените в тях и за правото им да казват „не“ в момент, в който в САЩ се заражда движението #MeToo. След публикацията разказът се разпространява мигновено в интернет, превръщайки се в повод за дебат в социалните мрежи за сексуалните права на жените.

„Много е трудно едно художествено произведение да стане център на такова обществено вълнение. „Човекът с котките“ обаче докосва вътрешни струни и успява да покаже колко е трудно да бъдеш млада жена в днешно време“, споделя Елиф Шафак за историята на Рупениън.

„Човекът с котките“ е включен в дебютния сборник с разкази на авторката „Знаеш, че си го просеше“ ( „Егмонт“ )заедно с още 11 интригуващи истории за страст и наказание, вина и гняв, удоволствие и ужас от причиняването и преживяването на болка. Сюжетите обхващат широка гама от жанрове и изследват сложните, често мрачни и забавни, взаимовръзки между пола, сексуалността и властта. Разказите едновременно очароват и отблъскват, провокират, плашат и радват в еднаква степен. Сборникът на Рупениън е обявен за една от най-очакваните книги на 2019 г. от авторитетни издания като Vogue, Huffington Post, Entertainment Weekly, Marie Claire, Bustle и Kirkus Reviews.

Boston Globe определя дебютна колекция на Рупениън като великолепна комедия на отмъщението, а Kirkus Reviews подчертават: „12 различни истории – от неудобни до наистина ужасяващи и често, макар и невинаги, фокусирани върху порочната и противоречива женска природа… Тревожни, запомнящи се, може би извратени и много, много забавни“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара