Коледната история „Боби и тайните агенти на Дядо Коледа“, вече е по книжарниците. Приказката на Юлия Спиридонова, илюстрирана от Филип Цонкин, е една пакостлива, забавна и сърдечна коледна история, в която се случват чудеса.

Тя ни отвежда далеч на север, чак в Лапландия, където се намира планината Корватунтури. В нейните недра е скрита работилницата на Дядо Коледа. Там елфите правят подаръци за послушните деца. А какво ще получат непослушните? Те ще намерят под елхата само вълнени чорапи.

В огромната купчина с писма до Дядо Коледа е и това на шестгодишния Боби. Списъкът му с желания е предълъг, но дали Боби наистина е бил толкова послушен? И как узнават в Лапландия кой е слушал и кой не е през изминалата година? Това могат да кажат само тайните агенти на Дядо Коледа…

В тази приказка Юлия Спиридонова разкрива кои са те, как изглеждат, какво се случва на тайните им съвещания и как изпращат докладите си до Лапландия.

А ето и какво казва самата Юлия Спиридонова:

Как се решихте да разкриете кои са тайните агенти на Дядо Коледа? Това няма ли да попречи на работата им?

О, пазих тайната цели дванадесет години! Ние със сина ми Самуил я разкрихме с цената на усърдно следене, на няколко синини и една настинка. Бяхме решили да я запазим завинаги, но миналото лято получих разрешение да я разкрия от самите тайните агенти. Една сутрин в парка пред мен кацна врана и остави пръстен. Много стар пръстен с червено камъче. Сложих го на ръката си и написах приказката.

Един детски писател трябва ли да бъде добър наблюдател?

И още как! Мисля, че това лято следих агентите на Дядо Коледа много по-усърдно, отколкото те мен. Надявам се, че не са забравили да изпратят своя доклад, защото и аз искам голям подарък за Коледа.

Вярвате ли в Дядо Коледа?

И моите деца ме питаха. Те знаят, че никак не обичам да лъжа. Искаха да ме хванат натясно. Така щяха да разберат има ли Дядо Коледа, или няма. Дали наистина има Дядо Коледа, не мога да кажа със сигурност, защото засега не съм го виждала с очите си. Но колкото и смешно да е, вярвам в него и всяка година му оставям коледни бисквитки под елхата.

А защо Дядо Коледа е избрал точно птиците за свои помощници?

Предполагам, защото птиците са навсякъде. Те са невероятни създания! Едно лято попаднах край езерото в Поморие. Там има музей на птиците и далекогледи, с които можете да наблюдавате жителите на езерото. Това е гледка, от която не можеш да се откъснеш.

В „Боби и тайните агенти на Дядо Коледа“ ще намерите рецепта за хранилка венец. Много е красива и много полезна, тя може да спаси много птички от глад през зимата.

Имате ли си любим таен агент?

Признавам си, имам любим агент и това е агент Черешарка. С нея доста си приличаме. И тя като мен винаги всичко научава последна. В крайна сметка обаче се оказва, че забелязваме неща, които са се изплъзнали от вниманието на другите. Ето, кажете ми, кой разкри агентите, а? (Да, разбира се, и любопитният Самуил, който навсякъде търси логика… е, освен в задачите по математика).

Да не забравим главния герой Боби!

Дори да го забравим, той ще напомни за себе си с някоя голяма пакост. Боби много прилича на моя Самуил (и на още милион момченца). Само че Боби е доста по-голям пакостник. Може би и Самуил щеше да бъде такъв, но за негов (и за наш) късмет, у дома си имаше купища книжки. Както знаем, детското въображение се храни с вълшебства, а най-много вълшебства има в детските книги.

И като си говорим за вълшебства… „Боби и тайните агенти на Дядо Коледа“ има вълшебни илюстрации.

Точно това исках и аз! Представях си илюстрации, които напомнят празничните картички от моето детство. Срам не срам, ще си призная, че усърдно пишех писма на непознати руски приятелчета само и само да получа картичка за Нова година. Защото руските картички бяха истинска магия! Ето, за тази празнична магия си мечтаех и макар че Филип Цонкин е много млад и не помни тези картички, той успя да пресъздаде това вълшебство по неповторим начин. Филип е артист, който работи предимно по компютърни и видеоигри. Много съм щастлива и благодарна, че отдели толкова време и труд за нашата приказка.

Вие сте дългогодишен доброволец, който се занимава с детското четене. Ако трябваше да представите „Боби и тайните агенти на Дядо Коледа“ само с няколко думи на децата, как щяхте да го направите?

Това е една пакостлива, забавна и сърдечна коледна история, в която се случват чудеса.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара