Вторият роман на Гергана Лаптева – „Божествен аромат“ отвежда читателя сред приказно красивата природа на Странджа, мистичната планина, запазила културното наследство на няколко цивилизации. Романът е вдъхновен от действителни проучвания на археолози, исторически сведения и научни факти, като същевременно разкрива съвременната десйтвителност, наситена със задкулисни игри и романтична фабула.

В центъра на сюжета са членовете на семейство Стоеви, близнаците Дарина и Божидар, деца на заможния винопроизводител Кирил Стоев. Освен състоянието на баща си, те наследяват и интереса му към историята и най-вече към преданията за древните племена, населявали българските земи. Легендите за траките обземат Кирил до такава степен, че се присъединява към клуб, в който съмишленици обсъждат и пресъздават различни ритуали от бита и

вярванията на траките.

Божидар успешно прилага страстта на баща си към траките в управлението на семейния бизнес, произвеждайки винени напитки в духа на техните традиции. Дарина е поела производството на натурални и чисти козметични продукти, докато младата жена не си поставя нова цел – да създаде уникален парфюм по тракийска рецепта с помощта на преоткрити технологични познания на древните. Без намесата на специалистите обаче енигмите не могат да бъдат разкрити и Дарина се среща с археолога Антон Велинов, изследовател на древните култури на Странджа.

Приключенията, в които се впускат по следите, оставени от

древни племена из мистичната планина,

водят до разбулването на дълбоко пазени семейни тайни и до избуяването на нова, красива любов.

След дебютния си роман „Монетата“, в който сюжетът бе свързан с нелегалния трафик на културни ценности през България, Гергана споделя, че написването на „Божествен аромат“ е посрещнала като предизвикателство поради проучването на богат научен архив, допълнен от авторските идеи. Изследванията, както

разговорите с археолози и историци,

са неделима част от творческата разработка на историята, с което да зазвучи основното послание на романа, а именно – историческото наследство и културни богатства на България от древността могат да бъдат истинско вдъхновение в съвременния ни живот.

Гергана Лаптева е автор на три книги с пътеписи и интересни факти от миналото и настоящето на Южна Америка и Антарктида, като превръща интересите си и в професионален ангажимент към Българския антарктически институт, ръководейки културната дейност. Дебютният ѝ художествен роман „Монетата“ излезе през 2020 г., вдъхновен от живописния средиземноморски град Сиде, прочут с тюркоазените си води, уханни борови гори и пребогата история.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара