Носителят на филмовата града ЛУКС на Европейския парламент за 2015 г. е „Мустанг“. Филмът – копродукция на Турция, Франция и Германия – разказва историята на пет сестри, които са обещани в уредени бракове, но се изправят срещу робството на традицията, за да живеят собствения си живот.

mustangДругите два финалиста в конкурса бяха: българският „Урок“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов и копродукцита на Италия, САЩ, Германия, Франция и Катар „Медитеранеа“. Победителят се определя всяка година чрез гласуване от евродепутатите.

Мартин Шулц, председател на Европарламента, каза на церемонията по награждаването: „Тези три много различни филма задават някои фундаментални въпроси. Как трябва нашият континент на емиграция да се промени, за да се превърне в континент на имиграция? Каква е ролята на жените в нашите съседни общества? Как икономическата криза подкопава нашия живот заедно? Тези европейски филми заслужават нашата подкрепа и аз съм горд, че Европейският парламент за поредна година оказва помощ, за да може тези филми да се гледат възможно най-широко.“

При връчването на наградата режисьорът победител Дениз Гамзе Ергювен сподели: „По свой собствен начин „Мустанг“ подкрепя идеалите на Европейския съюз. Благодаря ви за въздействието, което този филм успява да постигне благодарение на наградата ЛУКС.“

Парламентът поема разходите за превод и изготвяне на субтитри на всичките 24 официални езика на ЕС на трите филма, селектирани за финала. В допълнение към това печелившият филм ще бъде адаптиран за хората с увреден слух и зрение поне в оригиналната езикова версия.

Трите филма, селектирани за финала на наградата ЛУКС, се прожектират в 28-те страни членки на ЕС по време на филмовите дни ЛУКС от септември до декември. Целта е да се сподели богатството и разнообразието на европейското кино, с колкото се може повече европейци и да предизвика дебат относно темите, засегнати в селектираните филми.

Трите филма ще бъдат показани на прожекции с вход свободен през декември в София и Пловдив. В Пловдив прожекциите са от 18.30 ч. в Лъки – Дом на киното („Медитеранеа“ – 7 декември, „Мустанг“ – 8 декември и „Урок“ – 9 декември), а в столицата филмите ще бъдат показани в Дома на Киното („Медитеранеа“ – 8 декември, „Мустанг“ – 10 декември и „Урок“ – 11 декември).

Facebook Twitter Google+

0 Коментара