Легендата Кшищоф Зануси ще получи Наградата на София на Столичната община на 23-тия София Филм Фест. Световноизвестният режисьор, сценарист и продуцент ще бъде специален гост на фестивала, а киноманите ще могат да видят най-новия му филм „Етер“ и още шест класики.

„Не са много режисьорите, които могат да вкарат високата култура в душата на своите филми така, както прави това Кшищоф Зануси в „Етер”, пише в ревюто за филма „The Hollywood Reporter”. Вдъхновена от Фаустовия мотив, впечатляващата психологическа драма среща зрителя с военен лекар, експериментиращ с науката, за да получи власт над хората.

Моят герой е човек, който смесва науката и религията, а двете никога не са имали нищо общо. И ето за това става дума във филма. Етерът беше източник на голямо очарование в края на XIX век. В моя филм той е метафора, тъй като се превръща в средство за спасение и подчинение”, казва Кшищоф Зануси.

Роден във Варшава през 1939 година, Зануси завършва физика във Варшавския университет, философия в Университета в Краков  и режисура в Държавната театрална и филмова школа в Лодз, а новият му филм отново съчетава в едно всичките му професии. През 1994 година режисьорът е избран за председател на Европейската организация за аудиовизуална култура EUROVISION със седалище в Рим. От 1999 година е президент на Европейската федерация на създателите на аудио-визуални продукти FERA. Той е един от първите полски творци, които започват да правят копродукции (Германия, Италия, Франция). „Етер” също не е изключение – творбата е резултат от съвместните усилия на Полша, Украйна, Унгария и Литва.

Днес Кшищоф Зануси е професор по кино- и телевизионна режисура във Висшата академия за филмово и телевизионно изкуство в Лодз, Полша, консултант на Комисията по култура на Ватикана, един от основателите на Европейската филмова академия. Води лекции в Националната филмова академия във Великобритания, в киноинститутите в Белград, Будапеща и др. Носител е на редица престижни полски и международни награди и отличия.

Освен най-новия филм на Зануси „Етер”, публиката на 23-тия София Филм Фест ще може да види и кинодебюта на известния режисьор „Структурата на кристала” (1969) – психологическа драма за приятелството, кариерата и смисъла на щастието, както и други негови творби.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара