Международният кино-литературен фестивал Синелибри тази есен ще се проведе в два формата – на живо и онлайн. Акцентите му бяха представени в новото артпространство The Steps от Жаклин Вагенщайн, директор и основател на фестивала.

Очаква ни великолепна поредица от кинопремиери, съпътстващи срещи и образователни събития, като част от филмовите прожекции ще бъдат съпроводени с представяне на съответните литературни творби. Филмите са разпределени в няколко модула в зависимост от жанровата им специфика.

Екстравагантната криминална комедия „Кръстницата“ по романа на Анелор Кер, с Изабел Юпер в главната роля, дава старт на фестивала на 18 октомври в зала 1 на НДК. Модулът „Който няма чувство за хумор, няма чувства“ включва още неустоимата комедия на Даниел Коен „Щастието на някои„, в която блестят Венсан Касел и Беренис Бежо, както и експерименталната комедийна драма „Зеровил“ на Джеймс Франко, своеобразно намигване към Куентин Тарантино и „Имало едно време в Холивуд“.

Последният Вермеер

В модула „Сънят на разума“ се открояват: психологическият трилър с хичкоковски привкус „Заливът на тишината“ с Олга Куриленко, мистериозната драма „Последният Вермеер“ с Гай Пиърс и Клаес Банг, шокиращата криминална драма „Мафия Inc.” със Серджо Кастелито. Гвоздеи в категорията „Мъдростта побеждава съдбата“ са филмите „Ето ги младите мъже“ по един от най-амбициозните ирландски романи за последното столетие, „Годината на смъртта на Рикарду Рейш“ по романа на големия Жозе Сарамаго и политическата драма „По време на войната“ на режисьора Алехандро Аменабар, която отдава почит на Мигел де Унамуно.

Ето ги младите мъже

Френският романс „Една русалка в Париж“ и германската драма „Нарцис и Голдмунд“ по шедьовъра на Херман Хесе ще ни разкрият доводите на сърцето. Модулът „Когато фактите говорят“ предлага документалните филми „Гетсби в Кънектикът“ – неразказаната история на противоречивия герой на Франсис Скот Фицджералд, и „Мълчание с достойнство“ на режисьорката Адела Пеева.

Нарцис и Голдмунд

Мисия „Българско кино“ обхваща някои от най-впечатляващите български адаптации, създадени през последните десетилетия – отличени както у нас, така и на международни кинофоруми. Да не забравяме и секцията с късометражни филми, която съдържа осем заглавия, инспирирани от творчеството на известни писатели и поети.

Заливът на тишината

Към обичайните киносалони и културни центрове, сред които Люмиер Лидл, Сити Марк Арт Център, Френски институт, културен център G8, кино „Одеон“, Casa Libri, кино „Влайкова“, Евро Синема, Дом на киното, Cine Grand Park Center,  тази година Синелибри приобщава и новите културни пространства The Steps и Missia 23. По традиция елитно жури, съставено от изтъкнати български и чуждестранни творци, чийто почетен председател е самият Жан-Жак Ано, ще определи най-добрата адаптация по литературно произведение от конкурсната програма, а на 24 октомври в кино Люмиер Лидл ще се състои церемонията по награждаване.

Синелибри 2020 ще се проведе между 18 октомври и 8 ноември в София и още седем града в страната под мотото „Възпитание на чувствата“, но достъп до значителна част от филмовите заглавия този път ще имат зрители от цялата страна благодарение на паралелните излъчвания чрез платформата Neterra TV+( www.neterra.tv/plus). Предстои да бъдат обявени  всички специални събития и срещи на живо, както и програмата на фестивала във Варна, Пловдив, Бургас, Благоевград, Габрово, Велико Търново и Стара Загора. Билетите за присъствените прожекции в столицата вече са в продажба на касите на EPAYGO, НДК и уебсайта на фестивала.

Oфициален уебсайт: www.cinelibri.com

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара