Украинката Ярослава Магучих подобри невероятния световен рекорд на Стефка Костадинова в скока на височина от 2.09.

22-годишната Магучих преодоля 2.10 метра от първия си опит на тази височина на турнира от Диамантената лига по лека атлетика в Париж, предаде БТА.

Снимка: Фейсбук/World Athletics

Рекордът на Костадинова, който бе поставен през 1987 г. на световното първенство в Рим, оцеля 37 години.

Ето как реагира Стефка Костадинова, председател на Българския олимпийски комитет: 

„Радвам се, че световният рекорд в скока на височина за жени вече е 210 см. Бях сигурна, че това все някога ще се случи. Постижението на украинката Ярослава Магучих е историческо, не само защото подобрява един останал непокътнат 37 години рекорд, но и защото тези 210 см доказват, че човешките възможности са без граница и оборват песимистите с техните твърдения преди време, че някои рекорди в атлетиката ще са вечни. Преди месец в Рим бях сред официалните лица, наградили Магучих, след като спечели европейско злато.

По време на церемонията силно я прегърнах

и ѝ пошепнах в ухото, че е готова за световен рекорд. Дори се засмяхме, защото й казах, че още на Олимпиадата в Париж може да скочи 207 см и след това вече да се цели в 210 см. И ето, че тя го направи, при това точно в Париж, но малко преди Олимпиадата. Поздравявам още веднъж Магучих, желая ѝ нови победи и рекорди, но и не спирам да вярвам, че един ден рекордът отново ще бъде български. Има някаква символика в това, че новината ме застига в Рим, където съм на посещение и където преди 37 години скочих тези прословути 209 см. Сега Магучих скочи 210 см в Париж, където може би също символично след дни започват Олимпийските игри.“

 

 

Снимка: Фейсбук/World Athletics

Facebook Twitter Google+

0 Коментара