След като Канада официално въведе от началото на септември възможността нейните граждани да посочват трети пол в своите паспорти, държавите по света, които разрешават това, станаха общо 9, пише Ню Йорк Таймс.

Третият пол се отбелязва с X, за разлика от мъжкия M и женския F и означава „неопределен пол“.

Това е стъпка към обявената от канадското правителство политика за приемане и толерантност към нетрадиционните форми на полова идентичност. Премиерът Джъстин Трюдо има специален съветник, който се грижи за правата на хората с различна сексуална и полова ориентация.

Поне 8 други държави вече са официализирали третия пол като опция в документите за самоличност: Австралия, Бангладеш, Германия, Индия, Малта, Непал, Нова Зеландия и Пакистан. В момента американски гражданин съди правителството на САЩ, тъй като документите, които трябва да попълни, за да му се издаде паспорт, не дават възможност за трети неопределен пол.

Миналата година съдия в Орегон издаде решение, позволяващо на Джейми Шуп от Портланд, бивш сержант от американската армия, да бъде официално с неопределен пол. Преди три месеца властите на столицата Вашингтон разрешиха в личните карти и шофьорските книжки да се добави като възможност „полово неутрален“, а през юли щатът Орегон позволи на своите жители да отбелязват „неопределен“ като пол в шофьорските си книжки.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара