Средно по едно дете на ден в България прави опит за самоубийство, като 5% от тях завършват с трагичен край, съобщиха от Национална мрежа за децата по повод 10 септември – Световния ден за превенция на самоубийствата.  Информацията е взета от Националния център за обществено здраве и анализи.

През 2014 г. по официални данни на НСИ 722 души са починали от умишлено самонараняване. Децата до 19 г., които са посегнали на живота си са 20. В същото време няма официални данни за опитите за самоубийства или данните се разминават.

alone-279080_640

Намалява и долната възрастова граница на самоубийците. Според данни на Националния център за обществено здраве и анализи, има случаи и на 5-6 годишни деца, които посягат на живота си.

Самоубийството е една от водещите причини за смърт в света, особено сред младите хора, сочат данни на Световната здравна организация (СЗО). Децата най-често посягат на живота си заради конфликт в семейството, несподелена любов и ниски оценки в училище. И при децата, както и при възрастните, най-много са случаите на самоотравяне с медикаменти.

От Национална мрежа за децата алармираха и, че психиатричната помощ за деца е белязана от тежки дефицити.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара