Истанбул отдавна е една от най-атрактивните шопинг дестинации, а Капалъ чарши със сигурност е първият мол на Балканите.

Българите отдавна са открили космополитния град на Босфора като Мека на търговията. И най-хубавото е, че тук може да се напазарува буквално всичко за всекиго: сладости и подправки в изобилие от Египетския базар, кожени изделия, керамика и етнотъкани, евтини качествени стоки и суперлуксозни марки на достъпни цени.

Заради всичко това миналата година Асоциацията на шопинг центровете и продавачите на дребно в Истанбул – с помощта на местните власти, турското правителство и TURKISH AIRLINES – положи основите на Istanbul Shopping Fest. Инициативата цели да смени публичния образ на Истанбул и да го превърне за няколко седмици не само в търговски, но и в развлекателен и културен център на целия свят. За това допринасят още уникалното местоположение на града на две морета и два континента и 100-те лъскави мола на територията му.

Тази година от 9 до 29 юни Истанбул е домакин за втори път на гигантския по мащаби Shopping Fest, но сега той е още по-амбициозен. Във всички молове, в по-малките магазини и в бутиците на града се пазарува с 50% намаление, а за елитните турски лейбъли отстъпките са дори още по-високи. На много места най-изкусителните промоции започват след 20 часа вечерта. Фестът обаче далеч не се изчерпва само с перфектни условия за шопинг маратон и tax free цени. Танцови шоута, ди джеи и жива музика – от джаз и чил аут до рап и хип-хоп, концерти на открито с местни и чужди световни звезди, лотарии и щедри подаръци, улични паради, партита и ревюта съпътстват фестивала.

Цели 4 седмици пулсът на града, който свързва Европа и Азия, следва мотото “SHOP & FUN”. Кулминацията е т.нар. Late Night Shopping: всеки уикенд един от най-луксозните търговски центрове като Kanyon, IstinyePark, Sapphire, Cevahir, Akmerkez, Astoria, Forum Istanbul, Metrocity остава отворен през цялата нощ. Шарени вечерни шествия пък придават карнавален оттенък на прочутата търговска улица „Истиклал” (до площад „Тексим”), известна още като Седмото шопинг авеню в света.

Юни е идеалното време за туризъм в Истанбул, защото тогава температурите край Босфора са най-приятни. Градът е с размерите на държава (5343 кв.км), а в него живеят 14 млн. души. В дните на голямото пазаруване към жителите му се добавят още поне 5 млн. туристи от чужбина и Турция.

За разлика от миналогодишния Шопинг Фест, продължил 40 дни, този юни времето за състезателно пазаруване е два пъти по-малко (21 дни и нощи), затова пък похарчените пари ще са дори повече, убедени са организаторите. По време на събитието през 2011-а алъш-веришът на дребно в града е скочил с 26%, показват данните от използваните в периода кредитни карти. А цели 66% повече са харчили чужденците, гостуващи по това време в града. Най-активно пазаруващите в Истанбул туристи идват от Китай, Кувейт, Германия, Бразилия, Иран, ОАЕ, Азербайджан, Мароко, Русия, Тунис, Египет и Саудитска Арабия, съобщиха домакините. TOP 10 на купувачите се оглавява от иранците, азербайджанците и руснаците, а на 4-о място са турците, живеещи извън родината.

TURKISH AIRLINES, които вече летят два пъти дневно от София до Истанбул, са официален превозвач на Истанбулския Шопинг Фест и предлагат специални промоции на билетите си до града за предстоящите фестивални дни. TURKISH AIRLINES е носител на куп престижни международни награди, включително и на Оскара за сървис в авиацията – SKYTRAX. Причината: авиокомпанията е постигнала златното сечение „качество-цена” и едни от най-удобните връзки към целия свят. В добавка предлага отдаден екипаж и обслужване, както и гурме кухня без аналог на борда. Заслугата за последното е изцяло на кетъринг фирмата DO & CO, базирана във Виена, в която TURKISH AIRLINES е съсобственик. Обилното и разнообразно меню с традиционни турски и интернационални ястия при презокеанските полети са истинско пиршество за сетивата. 100 „летящи chef-готвачи” сервират лично на пътниците в бизнес класата на този единствен по рода си гурме ресторант във въздуха. Единствено TURKISH AIRLINES от всички авиокомпании сменят менюто си всяка седмица заради своите редовни клиенти.

За повече информация: www.istshopfest.com; www. thy.com

Facebook Twitter Google+

0 Коментара