15 години след появата на емблематичния филм „Еволюция“, който засегна проблема за манипулацията на снимките в рекламата, Dove отново подхваща темата за дигиталното изкривяване чрез нов филм.

„Изкривеното Селфи“ показва до каква огромна степен апликациите за ретуширане могат да изкривяват реалността и как младите момичета дигитално изкривяват собствения си външния вид за социалните мрежи.

Филмът „Изкривеното Селфи“ е базиран върху нови изследвания по проекта „Dove self-esteem“ и разкрива емоционалните и физически фази в процеса на публикуване на едно селфи. Набляга се върху факта, че инструменти за редакция на изображенията, които преди са се ползвали единствено от професионалистите в тази област, сега се достъпни за всяко младо момиче само с натискане на един бутон. Няма никакъв контрол върху това явление. Вместо моделите в студиото, виждаме как момичета филтрират и заличават своята идентичност, докато седят в собствените си спални. След като цяла година се прекарваше повече време пред екраните и това доведе до повишено облъчване с нереалистични идеали за красота и съответния натиск, настъпи важен момент да се реагира на всичко това.

„Изкривеното Селфи“: един нов филм, който ще насочи вниманието към последиците от натиска за постигане на определен външен вид в социалните мрежи и дигиталното изкривяване върху самочувствието на младите хора. Продукция на проекта „Dove self-esteem“.

Фирдаус Ел Хонсали, директор по комуникации и устойчивост на Dove за цял свят, разказва: „Вече над 60 години Dove се застъпва за истинската красота, като я представя такава, каквато изглежда в реалния живот. Част от тези усилия се изразяват в нашия знак „No Digital Distortion“ – той съобщава, че лицата в нашите реклами изглеждат така, както изглеждат в действителност. Поради нарастващия възход на социалните мрежи през последните 10 години, в момента дигиталното изкривяване се случва в много по-значим мащаб и се използва от млади хора, без да има никакъв контрол върху това. Откриваме голям потенциал за проява на творчество и себеизразяване в употребата на филтри и апликации за редакция на изображения, но когато филтрите се използват за дигитално изкривяване на снимки по начин, който се съобразява с тесни стандарти за красота, това може да доведе до увреждане на самочувствието на младите хора. Особено при момичетата – те  започват да чувстват натиск да редактират и изкривяват себе си, за да създадат нещо „перфектно“, което не може да се постигне в истинския живот. Dove иска да привлече вниманието към този проблем, да помогне за снабдяването на родители и други загрижени лица с инструменти, чрез които да помогнат на младите хора да взаимодействат със социалните мрежи по позитивен начин“.

Изследванията

Филтрите в социалните мрежи и апликациите за редакция на изображения дават съвсем различни възможности на момичетата да проявяват творчество в своите фотографии, позволявайки им да експериментират в себеизразяването. Но когато по този начин се изкривява действителният външен вид на момичетата, в опит да се посрещнат нереалистични, невъзможни за постигане в истинския живот стандарти, това може да има трайно вредно влияние върху самочувствието на тези момичета.

Ново изследване по проект „Dove self-esteem“ показва мащаба на този проблем:

  • 62% от момичетата на възраст 10-17 години биха използвали филтри или приложения, за да променят начина, по който изглеждат на своите снимки
  • 1 от 10 момичета между 10 и 17 години се е случвало да пропуснат училище заради негативни коментари в  социалните мрежи
  • 73% от момичетата биха взели решение да не публикуват снимка ако не изглеждат достатъчно добре на нея
  • 59% от момичетата имат нужда от одобрението на приятелка, преди да публикуват снимка
  • 24% от момичета не се чувстват красиви ако не получават харесвания на снимка, която публикуват в социалната мрежа

Според самите момичета, те щяха да се чувстват по-уверени, ако изображенията в социалните мрежи отразяваха по-точно външния им вид в нормалния живот: 

  • 61% от момичетата искат социалните мрежи да отразяват повече реалния живот
  • 33% от момичетата смятат, че не отговарят на стандартите за красота, които инфлуенсърите налагат в социалните мрежи
  • 61% от момичетата биха искали светът да се фокусира повече върху личността, отколкото върху външния им вид
  • 29% от момичетата се чувстват по-малко красиви, когато гледат снимки на инфлуенсъри и знаменитости в социалните мрежи.

Превръщане на социалните медии в позитивно и креативно пространство

Изследването ясно показва, че трябва да помогнем на момичетата да изживяват социалните мрежи по положителен начин, като превърнем социалните медии повече в място за себеизразяване, отколкото за търсене на одобрение. Изследванията по проект “Dove self-esteem“ показват, че използването на oбучителните ресурси, с които разполага проектът, в това число онлайн материали и дигитални игри, може значително да подобри увереността в собственото им тяло и уменията им да изживяват социалните мрежи по по-здравословен начин.

Професор Филипа Дидрихс, психолог в Центъра за изследване на външния вид към Университета на Западна Англия и експерт по представяне на тялото, казва: „Някои аспекти на социалните мрежи могат да помогнат за укрепване на социалните връзки и позитивното усещане, но в последните години десетки изследвания показват, че социалните мрежи могат да влияят негативно върху увереността в собственото тяло, настроението и самочувствието. Това се случва, когато потребителите отделят значително количество време на публикуването на селфита, като използват апликации за редакция на изображенията и филтри за промяна на външния вид, за да се сравняват с другите и да търсят одобрение посредством коментари и харесвания. Затова е изключително важно да помогнем на младите хора да развият умения за изживяване на социалните мрежи по здравословен и продуктивен начин“.

Образователните материали на проекта „Dove self-esteem

Разработени в сътрудничество с Центъра за изследване на външния вид към Университета на Западна Англия – най-голямата в света група с фокус върху ролята на външния вид и представянето на тялото за цялостния живот на хората – обучителните материали на проект “Dove self-esteem“ са утвърдени от академичната общност и могат да се свалят безплатно. Това важи и за новите Образователни материали – онлайн инструменти, създадени специално с цел да дадат възможност на родителите и всички загрижени лица да помогнат на децата да се справят с натиска за постигане на определен външен вид и околния свят. Включена е специална секция, която помага на родителите да разберат с какви предизвикателства се сблъскват младите хора онлайн, насърчава общуването по темата и дава съвети за това как социалните мрежи могат да се превърнат в здравословна среда за щастието на младите хора – от избиране на позитивно и разнообразно съдържание в социалните мрежи до осъзнаване, че в социалните мрежи се излагат на показ „най-хубавите страни“ на хората.

Образователните материали са част от мисията на проект „Dove self-esteem“ до 2030 година да осигури обучение по самочувствие на 250 милиона деца. Така проектът ще се превърне в най-големия в света източник на обучение по самочувствие и увереност в собственото тяло.

През 2021г. България също се присъединява към Dove self-esteem програмата. Съвместно с „Академия за родители“ и „Асоциация родители“ екипът на Dove организира обучения за подобряване на самочувствието сред деца и подрастващи.

През март бяха организирани първите 3 обучения с ученици, с лектор – Доника Боримечкова в София. Предвид обстановката, те преминаха в онлайн среда, но срещнаха високо ниво на одобрение от страна на учителите и учениците.

Предстоят още училищни обучения в цялата страна. Подготвя се също поредица от полезни безплатни уебинари за родители, които може да намерите в сайта на „Академия за родители“: https://parentacademy.bg/events/uverenost-i-tijneidjuri/

Как можете да се включите

Нека създадем по-всеобхватна и по-малко съобразяваща се със стандартите дефиниция за красота, така че момичетата, които израстват със социалните мрежи, да израстват и със самочувствие. Включете се на www.dove.com/bg/selfesteem, където можете да свалите образователните материали. Те ще ви помогнат да поговорите с някой млад човек във вашето обкръжение относно социалните мрежи и представата за собствения му външния вид. Използвайте специалната секция по въпроса за социалните мрежи и обсъдете предивикателствата, с които се сблъскват младите хора онлайн, за да допринесете за превръщането на социалните мрежи в позитивно пространство, където младите хора могат да се чувстват свободни да бъдат себе си.

#DoveSelfEsteemProject #BehindTheFilter #LetsChangeBeauty

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара