14 български семейства ще прегърнат 14 украински семейства за пръв път в неделя, на 8 май. Така започва инициативата #Прегърнатосемейство на Фондация „За доброто“. Тя ще завърши, когато приключи руската война срещу Украйна.

#Прегърнатосемейство означава приятелска подкрепа за украинските бежанци, за да започнат нов живот и да се интегрират по-леко. Да ходиш на кино, на разходка и в супермаркета с твоето прегърнато семейство, да му помогнеш да опознае непознатото място, институциите, обществото, културата. Да помогнеш на хората, чиито живот беше счупен от войната, да залепят парчетата и да продължат с вяра и с надежда. Да прегърнеш семейство не означава финансова помощ, а човешко приемане и внимание. Не иска пари, а сърце.

Поставихме началото на инициативата на Велика събота. И само за няколко дни

над 250 български семейства

се кандидатираха да прегърнат свое украинско семейство. Те са икономисти, финансисти, предприемачи, ИТ специалисти, инженери, лекари, психолози, артисти. Подбираме украински семейства така, че да бъдат на сходна възраст и с подобни интереси. И те са инженери, икономисти, финансисти, мениджъри, артисти.

Семействата на писателя Захари Карабашлиев и на Кремена Кунева от фондация „За доброто“ вече прегърнаха своите украински семейства. Захари и Кремена ще ви разкажат за инициативата и за новите общи преживявания и спомени заедно с прегърнатите Аня, Сергей, Лера и Дияна.

В неделя правим първото

семейно събиране на прегръщащи и прегърнати.

Ще е и празник, на който ще попеят украинската оперна певица Тетяна Животова и десетгодишната Лора Михайлова, нашият най-малък доброволец в Ситуационния център „Отворени врати“. Ще има и детски кът с аниматори и забавления.

Идеята за приятелска социална подкрепа за бежанците в най-трудните им първи стъпки е заимствана от Израел. Там е помогнала на хиляди семейства и е облекчила държавата в грижата за търсещите нов дом и родина. Тук с нея ще изграждаме здравата обществена тъкан, в която доброто е повече от омразата,

Ще ви разказваме историите на нашите прегърнати семейства. Заедно с тях ще създаваме албума на тяхното ново всекидневие със споделени срещи и радост, трудности и утеха.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара