Петранка (Петя) Владимирова е архитект по образование и природозащитник по призвание. Завършва реномираната английска езикова гимназия в Пловдив, след което продължава висшето си образование в УАСГ София.

Петя-1Участвала е в различни екологични събития в страната, а в последните 10 години инициира акции за опазване и развитие на благоприятна градска среда. Един от активистите на Пловдив в борбата срещу добива на неконвенционални горива като шистовия газ, за опазване на зелените площи и парк „Отдих и Култура“. Майка на две деца.

Убедено безпартийна, тя припознава идеите си в тези на Зелените. Кандидат за кмет на Пловдив и водач на листата за общински съветници от местната коалиция Обединени Зелени.

baner_940x220-535x125

Тези дни по телевизията имаше репортаж, от който стана ясно, че хората са слабо информирани за референдума, който ще се състои заедно с местните избори. Вие говорите ли за това с хората? Какво мислят те?

Дебатът относно референдума се разви по начин, който застрашава да обезсърчи хората спрямо идеите за електронно гласуване и представителна демокрация.  Наясно съм, че съществуват рискове, всяка система има своите недостатъци, но след като не можем да се справим с проблемите на хартиеното гласуване, сме длъжни да намерим по-добър и модерен начин. Електронното гласуване е неизбежно, в България много хора и фирми банкират, подават данъчни декларации, кандидатстват за финансиране електронно и дистанционно от повече от 10 години и не искат и да си помислят да се върнат към света на опашки пред гишета, попълване на хартии и спорове с изнервени служители.

Петя-2

Това е първата крачка към е-демокрацията, която осигурява лесен достъп до обществена информация, прозрачност и има потенциал да спомогне за намиране на решение за част от дълбоко вкоренените проблеми на българската демократична система.

Електронното дистанционно гласуване вече е факт в Швейцария, Естония, Норвегия, Франция, преимуществата са ясни – пестене на ресурси, по-висока избирателна активност, проследяемост на опитите за злоупотреба, намаляне на риска от двойно броене на бюлетини и манипулиране на броя подадени гласове от членовете на избирателните комисии и др. Затова се опитвам да говоря с хората, че въпреки всички условности около формулирането на въпросите на този референдум, участието в него е изключително важно.

Много хора са недоволни от това, което се случва или не се случва в техния град. Но не са много тези, които правят опит лично да променят това, което не им харесва. Вас какво ви амбицира да участвате в битката за Пловдив?

Винаги съм вярвала, че нещата зависят лично от мен и винаги съм отстоявала идеите, в които вярвам. За битката в Пловдив ме амбицира примера и волята на малка група хора да започнат промяна. Независимо дали става въпрос за зелени площи, културни паметници или чисти улици, никой не може да се бори сам, трябва да сме общност. Исках да съм част от тази общност и да допринеса за сплотяването и развитието й. Освен това съм и родител и се чувствам отговорна какъв свят оставям за децата си. Позицията „Аз живях живота си, сега вие се оправяйте както можете“ е неприемлива за мен. Всеки, който обича децата си, ще им остави най-доброто, което те, от своя страна, да надграждат, а не да поправят!

baner_940x220

Вие сте архитект. Ако можехте да проектирате наново Пловдив, как би изглеждал той под вашия молив?

Бих подчертала ценните индивидуалности на града – реката, тепетата, историческите и културни паметници и бих ги свързала с пешеходни маршрути. Бих ограничила движението на автомобили в центъра и бих изградила обществени паркинги около него. Пловдив е много компактен град, пешеходно достъпен дори между крайните си точки. Това е много благоприятна основа да се развиват пешеходни, обществени и културни пространства в целия широк център, да се осигури качествен обществен транспорт и да се наблегне на велосипедния транспорт, включително и обществен. Бих подчертала малките районни центрове, които в момента са пренебрегнати, а заедно с това са пренебрегнати и нуждите на всички пловдивчани извън район Централен. Бих свързала всички райони чрез „зелени клинове”, функциониращи като общи динамични зони за придвижване, рекреация, спорт, общуване и не на последно място – като средство за вентилация на градската територия.

Един град не означава непременно презастрояване, масово бетониране, прекомерен шум, смог и постоянни високи нива на стрес.

Напротив – качествената градска среда означава умно зониране на териториите, достатъчно и добре поддържано озеленяване, осигуряване на здравословни условия на живот – чист въздух, ниски нива на шум, разнообразни и достъпни спортни терени, разумно решен обществен транспорт, добра хигиена и визия на общите пространства и множество по-дребни детайли.

Кой е проблемът на проблемите във вашия град?

Липсата на комуникация между управниците и пловдивчани. Също и неработещите в обществена полза институции.  

Вие сте майка на две деца. Какво бихте направили, за да улесните придвижването на бебешките колички по улиците на Пловдив?

В последната година наблюдавам злонамерено отношение от страна на Община Пловдив към пловдивчани: само с едно действие – изграждането на т.нар. велосипедни алеи, общината вкара изкуствено в конфликт три различни групи хора – велосипедисти, родители с детски колички и пешеходци.

Петя 4Сега трите групи се конкурират за много тесни ивици удобни за придвижване настилки, вместо за трите да се осигурят отделни места за минаване. Специално за майките с колички е важно да стоят далече от автомобилните потоци и шума, да имат кратък и удобен достъп до паркова зона, където да извеждат детето на въздух. Това, което бих направила, за да облекча така създадения конфликт, е намаляване на автомобилния трафик и замърсяването от него за сметка на пешеходците, велосипедния и обществения транспорт, особено в централните части на града, където проблемът е много сериозен.

Участвала сте в много екологични събития в страната. Кой е главният враг, с който ще се борите, за да стане градът ви „зелен”?

Непрозрачността и бързото втурване за усвояване на средства и изпълняване на проекти без консултации с експерти и граждани, липсата на визия у сегашните управляващи за бъдещето на града. Зелен град може да се постигне по много начини. Тук трябва да подсигурим благоприятна среда за пълноценен дебат между всички професионални и социални групи, който да ни помогне да изградим обща визия за това какъв искаме да е Пловдив до и след 2019-а.

За съжаление сме поставени в позиция „да се борим”. А рядко се говори за по-важното – да изграждаме добър живот.

Основният ни противник е замърсяването – прахово, газово, шумово и с битови отпадъци.

Причините за това са автомобилите, некачествените настилки, мръсните улици и некачественото и недостатъчно озеленяване, както и  почти липсващо рециклиране на суровини, отоплението на твърдо гориво и безсмисленото вдигане на шум. Но не можем да се борим за премахване на лошата практика, без да я заменяме с добра. Основа за тази промяна е постигане на висока информираност у хората за реалната вреда от замърсяването, как да се избегне то и как да приложим мерките, заложени в програмата ни.

Пловдив официално е утвърден като Европейска столица на годината за 2019 г. Какво бихте направили, за да защитите този статут?

Най-първо и най-важно е да спрем безумните напъни за непрофесионални, авантюристични възстановки, което завинаги ще зачертае възможността архитектурните ни паметници да бъдат признати от Юнеско и да влязат в световните „туристически карти”. Важно е да се изготви стратегия за опазване на културното наследство, каквато в момента няма. Да се изградят елементарни удобства за туристите като паркинги за автобусите, тоалетни за посетителите, да се възстанови духа на Капана с неговите занаяти и малки работилнички, да се подобрят услугите, например дневните карти за посещение на всички туристически обекти, удобни информационни центрове и т.н. Бих настоявала за широк обществен дебат по  тези и други върпоси и информиране на хората за най-добрите светновни практики в тази сфера. Имаме нужда от обща визия за града ни, неслучайно призива, с който спечелихме приза, е Заедно – заедно следва и да защитим статута Европейска столица на културата.

Казвате, че „устойчивото развитие е не само в опазването на околната среда, но и в съхраняване на културната идентичност, в конструктивното общуване между хората, в създаването на благоприятна среда и установяване на здравословен начин на живот, както и разумното развитие на индустриите”. Опишете как изглежда здравословния начин на живот и конструктивното общуване между хората?

Здравословният начин на живот означава първо качествена храна – не само насърчаване на местните производители и био-фермерството, но и осигуряване на пълноценна храна за децата, които в момента се хранят крайно нездравословно. На второ място – грижата за добрата физическа форма – спорт в най-разнообразна и достъпна форма. На трето – чиста и качествена градска среда.

???????????????????

Конструктивното общуване значи да се изслушваме, да вникваме в проблемите на другите и реагираме спокойно и добронамерено. Важно е общинските институции да се интересуват от мнението на хората и да го вземат предвид. Да не забравяме, че те са поставени да се грижат за добруването на обществото, а не да изпълняват личните си бизнес планове за обща сметка.

Управляващите често се измъкват, че не изпълняват обещанията си заради липса на пари. Вие имате ли предварителен финансов план за изпълнение на идеите си?

Считам, че проблемът не е в липсата на пари, а в неправилното им изразходване. Разпределянето на средствата е въпрос на поставяне на правилните приоритети, пари са налични и  сега, но не е ясно как се решава тяхното разходване, наличните средства по европейски програми и трансфери от държавния бюджет са достатъчни да се осъществят значителен брой проекти, стига да се харчат разумно. Освен това, местните данъци и такси са по-високи, отколкото в други областни градове със сходно население и съседните  на Пловдив общински центрове.

Тези средства могат да се използват по-ефективно вместо да се изразходват в мегаломански проекти като дублиращия гребен канал и мултифункционалната спортна зала, за която се похарчиха близо 50 млн.лв.

Бюджетът на община Пловдив, който според официалния отчет за 2014г., е над 255 млн.лв. е напълно достатъчен за осъществяването на акцентите в предизборната ни платформа в областта на опазването на зелените площи, транспорта, градоустройството, управлението на отпадъци и др. Моят финансов план ще бъде – на първо място прозрачен и достъпен за проверка, с открити процедури по избор на подизпълнители, ясни и равнопоставени правила за всички участници.

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара