Какво е блокчейн? Какво е биткойн? Кои са инструментите, с които централните банки насочват икономиката на една страна? Кои са причините за търговските дефицити? Могат ли търговските войни действително да помогнат на националните икономики? А как влияе върху глобалната икономика поведението на милениълите и на Поколението „Z“? Ще разберете всичко това, и много повече, от предлагания подробен справочник за световната икономика.

Глобалният икономически пейзаж се променя с все по-висока скорост и става особено важно хората да разберат от какво е изградена и как функционира новата световна икономика. В предлагания наръчник, написан на достъпен език, авторът Ранди Чарлс Епинг обяснява фундаментални икономически въпроси, без да се крие зад професионален жаргон или сложни графики. В трийсет и шест интригуващи раздела Епинг разбулва всевъзможни неща – от НПО и благотворителни организации до изкуствен интелект и копаене на данни. С ясния си език, както и с подробния речник на термините в края, НОВАТА СВЕТОВНА ИКОНОМИКА: наръчник за начинаещи е задължително четиво за всеки, който иска да разбере какво се случва в света около нас. Тази навременна книга е източник на жизненоважна информация в днешното хаотично време.

***

Ранди Чарлс Епинг живее в Цюрих, Швейцария, и Сан Паулу, Бразилия. Той е работил в сферата на международните финанси над двайсет и пет години, заемайки управленски позиции в европейски и американски инвестиционни банки в Лондон, Женева и Цюрих. Има магистърска степен по Международни отношения от Йейлския университет и дипломи от Университета на Нотр Дам и от Парижкия университет – Сорбоната. Сега е мениджър на швейцарската международна консултантска компания IFS Project Management AG. Същевременно е президент на Централноевропейската фондация, която осигурява подкрепа на студенти и икономически организации от Централна и Източна Европа. Освен Новата световна икономика: наръчник за начинаещи, той е написал още няколко книги за световната икономика, които са преведени на над двайсет езика. Автор е и на романа Доверие – финансов трилър, чието действие се развива в Цюрих и Будапеща. Епинг има двойно гражданство – от САЩ и Швейцария, и владее отлично шест езика: английски, френски, немски, италиански, португалски и испански.

Наръчник за новата световна икономика дава отговор

на най-важните въпроси на нашето съвремие

Накъде се е запътил този свят? Популистки правителства по цялото земно кълбо пренебрегват търговски споразумения, строят стени по границите, изхвърлят икономическото сътрудничество през прозореца – и правят всичко това в името на работните места и дългосрочния икономически растеж. Звучи добре, така и трябва да бъде. Кой се нуждае от чужденци? Кой се нуждае от останалия свят, за да живее богато и безопасно?

Има само един проблем и той е, че много от нещата, които сега се правят уж по икономически причини, всъщност служат за разширяване на властта и програмите на егоистични политици и в крайна сметка ще навредят точно на тези хора, на които политиците твърдят, че се опитват да помогнат. В много от развитите страни работническата класа през последните трийсет години се сблъсква със стагнация на реалните заплати, докато богатството и доходите на горния Един процент астрономически нарастват. Същевременно политическите популисти пристъпват към големи съкращения на данъците – на теория го правят, за да стимулират икономическия растеж и за разкриването на нови работни места, но на практика така създават колосални търговски дефицити. Не е изненадващо, че множество корпорации решават да използват неочакваните печалби от по-ниските данъци, за да изкупуват обратно своите акции, вместо да наемат работници – от което се облагодетелстват най-вече богатите акционери. Търговските войни обикновено помагат на малко на брой компании, разчитащи на пазарен протекционизъм, и вредят на всички останали, включително на онези работници, които се очаква да бъдат предпазвани от търговските бариери.

Но какво можем да направим? Много от нас са съвсем объркани от бързо променящата се глобална икономика, която изглежда твърде голяма и сложна, за да можем да я разберем. Ето защо оставяме политиците да вземат решенията вместо нас. За съжаление, политиците невинаги ще направят това, което е най-добро за нас. Те ще направят това, което е най-добро за самите тях – и за шансовете им да бъдат преизбрани.

Криптовалути… имиграция… мръсна сила… търговски войни… и роботи, които отнемат нашите работни места. В икономиката през последните години се имаше истинска експлозия от сложност и от нас вече се очаква да разбираме всички тези неща. Думи и фрази като квоти за замърсяване, основан на алгоритми изкуствен интелект и горещи пари се появяват постоянно в новините, а мнозина не знаят какво означават те на практика. Нещо повече – неспирният поток от страх, течащ и раздухван по новините и в интернет, ни прави още по-объркани и тревожни.

А всъщност е напълно възможно да разберем какво се крие зад всичко това. На практика, световната икономика не е по-сложна от националната икономика, с която ежедневно си имаме работа. Не се замисляме, ако трябва да използваме интернет или да пресечем улицата, за да си купим някой уред на по-добра цена. Това не е много по-различно от пресичането на граници, за да инвестираме пари или да купим и продадем стоки и услуги. Солидната икономическа преценка е едно от най-необходимите умения в днешния свят. А тъй като повечето от нещата, които получаваме от политиците, са манипулативна реторика, която си играе с нашите страхове и задълбочава разделението в обществото, ще ни се наложи сами да се погрижим за собствените си икономически интереси. Идеята на тази книга е не само да ви даде базово разбиране за нещата, които се случват в световната икономика, но и да ви предостави инструментите, с които да можете да осмисляте бъдещи икономически събития – добри или лоши.

Каквито и да сме: студенти или хора от бизнеса, природозащитници или фермери, строители или профсъюзни дейци, ако искаме да сме отговорни граждани и потребители, трябва да научим основните принципи на икономиката, в която живеем. Но за мнозина от нас изучаването на икономиката се е оказвало безполезно занимание, изпълнено с неясни графики и уравнения, които чувстваме безнадеждно отдалечени от нашето ежедневие.

Днешните новини са изпъстрени с икономически термини, но рядко се опитват да ни помогнат да проникнем отвъд сложния жаргон, с който ни бомбардират. Има ли лекарство срещу това? Понякога отговорът е да свържем икономическите концепции с ежедневния си опит. Какво е борсов индекс? Същото, като да провериш каква е цената на няколко стоки в супермаркета, за да разбереш как се движат цените на пазара като цяло. Какво е изкупуване на компания с ливъридж? Мислете за това като за лост, с помощта на който голяма тежест в единия край може да се повдигне с малко усилие в другия край: по същия начин инвеститорите привличат заеми, за да усилят ефекта от своите пари. Какво е мито? Мислете за него като за данък върху вносните стоки и услуги. В крайна сметка, всички можем да разберем световната икономика – просто тя трябва да ни бъде обяснена на ясен език.

Изкуственият интелект и стремително разрастващите се уеб-базирани комуникации позволяват на разширяващата се глобална икономика да докосне живота ни по начин, немислим само допреди няколко години. Като разберем основните принципи на световната икономика, ще сме в състояние да вземаме по-добри решения за нашето индивидуално и колективно икономическо бъдеще. А под натиска на икономически грамотните гласоподаватели, политиците също ще започнат да вземат по-рационални решения, което в бъдеще ще доведе до проспериращ и да се надяваме – по-отговорен в социално и екологично отношение свят. Всички сме граждани на този взаимносвързан свят – и трябва да разберем икономическите сили, които въздействат на ежедневния ни живот.

Никой не е казал, че икономиката задължително трябва да е скучна. Новата световна икономика: наръчник за начинаещи – както предполага и името, ясно и стегнато разглежда основните концепции, имащи отношение към нашето ежедневие.

Започнете да четете тази книга от глобалните икономически концепции, поместени в началото, но всеки раздел може да се чете също и сам за себе си. Може да започнете тази книга от началото и да вървите към края, или от края към началото, а може и да си избирате отделни глави на случен принцип – както ви е най-удобно. Речникът в края е полезен за бързи справки, ако в бъдеще срещнете непознати термини. Жаргонът на новата световна икономика все повече се налага във вестници, списания, уебсайтове, блогове и телевизионни програми – а дори и в неофициалните разговори на работа. За да бъдем ефективни потребители, бизнесмени и гласоподаватели, трябва да говорим гладко на езика на новата „фюжън икономика“.

Които и да сме, където и да живеем, необходимо е да разбираме фундаменталните принципи на световната икономика, за да можем да участваме в нея. А рано или късно, ще участваме всички.

Ранди Чарлс Епинг

Facebook Twitter Google+

0 Коментара