Карантината за болни и контактни на болни с COVID-19 се намалява, съобщи главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев след заседанието на експертната група, която се събира всяка седмица във връзка с актуалната епидемична ситуация и противоепидемичните мерки.

Карантината за болни от коронавирус се намалява от 10 дни на 7 дни, а тази за контактните лица вече ще е 5, а не 7 дни, както досега. За лицата, които в последните 3 месеца са преболедували или имунизирани след последна или бустерна доза, няма да има карантина.

Решението е взето на база на данните за заболяемостта, според които имаме 12% спад на новите заразени в страната и над 24% спад за София.

Новостите ще бъдат записани в наредба, която се очаква да влзе в сила от утре, четвъртък, и ще важи една седмица. В последствие ще се прецени дали мярката да бъде продължена.

За премахване на карантината след изтичане на новите срокове, няма да е необходим отрицателен антигенен тест – е-системата сама ще „сваля“ карантината, каза Кунчев. Според него световните данни показват, че

човек е активно заразен до 5-ия ден.

Хората, които са в тежко състояние обаче, ще бъдат хоспитализирани, докато не оздравеят.

„Към момента мерките срещу ковид остават такива, каквито са. Ако спадът продължи, може да обсъжда махането на маските в градския транспорт“, посочи още Кунчев.

Към момента задължителното носене на маски в болниците и градския транспорт остава.

Има спад на заболелите с COVID-19 и смъртността. Това заяви здравният министър д-р Асен Меджидиев. По думите му това показва, че дори предвид разхлабването на част от мерките, решенията на експертния съвет са адекватни.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара