No Shave November е мотото на този месец по цял свят. Затова социалните мрежи са отрупани напоследък със снимки на мъже със странни мустаци. Инициативата MOVEMBER (думата идва от австралийския жаргон за мустак Мо и английската дума за ноември) цели да обърне внимание на мъжкото здраве и специално на най-типичния за силния пол проблем – този с простатата. Проблемите се задълбочават с възрастта.

Простатата, наричана още Второто мъжко сърце, е жлезата, която отговаря за производството на сперма. Най-често срещаните заболявания при нея са: простатит (възпаление на жлезата), доброкачествено нарастване (която засяга почти всеки втори мъж над 50 години) и рак на простатата.Всяка година в България се регистрират 1000 нови случая на такъв рак. 500 000 българи пък страдат от увеличена простата.

Сред симптомите, които алармират за проблем с тази жлеза, са: често уриниране, прекъсване на струята при уриниране, задържане на урината, непълно изпразване на пикочния мехур и проблеми със сексуалната потентност. Смята се, че редовният полов живот намалява риска от заболявания на простатата.

Ракът на простата е най-често срещаното и второ по смъртност онкологично заболявания сред мъжете, но той е лечим, ако се открие навреме. Всеки мъж над 50 години трябва да ходи профилактично при уролог всяка година, твърдят лекарите.

0 Коментара