Фестивалите под мотото „Културният път на Турция“ продължават по-всеобхватни отвсякога тази година, провеждайки се в пет големи турски града между 16 септември и 23 октомври. Домакини на арт събитията, организирани от Министерството на културата и туризма на Турция, са Истанбул, Анкара, Чанаккале, Диарбакър и Коня. Инициативата ще обхване скоро всички части на страната.

Празниците на изкуствата, стартирали миналата година под името ”Културният път Бейоглу“, ще предложат отново уникални художествени изживявания – в тях този път ще се включат близо 15 000 артисти. Предстоят 3000 събития: от танцови и музикални спектакли, през литературни и кино прояви, до арт инсталации, свързани с визуалните и дигитални изкуства, подходящи за всеки вкус и интерес.

„С фестивалите „Културният път на Турция“, които имат за цел да представят културното наследство на страната ни пред световната публика, ние не само развиваме културните маршрути на нашите градове, но също така правим културата и изкуството достъпни за всички. Ще предадем нашия

фестивален ентусиазъм,

който се зароди с „Културния път Бейоглу” миналата година, на по-широка публика този път – с още по-приобщаващи и мащабни дейности във всичките пет провинции“, обяви турският министър на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой на церемонията за откриването на празниците.

Над 100 прояви предстоят само в Чанаккале – там фестивалът е кръстен „Културен път Троя“ и в него ще участват най-малко 1000 артисти. Между 16 и 25 септември Чанаккале ще приюти многобройни изложби, концерти, дискусии и семинари в 40 локации.

Фестивалният ентусиазъм ще продължи цели 23 дни в Истанбул и Анкара. Празниците „Културен път Бейоглу“ и „Културен път Анкара“ ще се проведат по едно и също време между 1 и 23 октомври. Хората на изкуството са повече от 6000, а локациите – 46. Само фестивалът „Културен път Бейоглу“ ще предложи 1000 събития. Незабравима арт атмосфера се очаква и на „Културния път Анкара“ – в квартал Улус в турската столица ще се проведат повече от 500 събития с участието на близо 5000 артисти.

Повече от 2000 артисти и 500 събития

ще представят на света художественото богатство на Турция от района на Диарбакър по време на фестивала „Културен път Сур“ между 8 и 16 октомври.

В 19-ия Международен фестивал на мистичната музика в Коня, също част от празниците, ще се включат музиканти от Турция, Испания, Египет, Азербайджан, Германия, Узбекистан, Индия и Иран. Той ще се проведе между 22 и 30 септември като част от 815-годишнината от рождението на Мевляна Джелаледдин Руми.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара