Конкурсът за дизайнери-любители ‚Стани Awakener”, част от информационната кампания на Европейската комисия „Будно поколение“ (Generation Awake), е отворен за подаване на кандидатури до 4 април.

В него могат да участват дизайнери, хора на изкуството, студенти по изкуство и дизайн, както и всички хора с творческо мислене, които прегръщат идеята за повторна употреба и рециклиране, независимо дали са професионалисти или любители.

Условията дават свобода за разгръщане на фантазията, като се направи нещо ново от старо – мебели, бижута, играчки или инсталации. Всички проекти трябва да бъдат съобразени с принципа на вторичното използване (upcycling), което е процес на превръщане на отпадъчни материали или безполезни продукти в нови материали и продукти с по-добро качество или по-висока стойност за околната среда.

Как да участвате вижте тук.

Конкурсът се провежда паралелно в България, Франция, Италия и Литва, като във всяка страна местното жури излъчва победители.

Председател на българското жури е професор Любомир Халачев, ректор на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, а останалите членове са Ивелина Атанасова, основател и главен редактор на дигиталната медия NewTrend, Ралица Иванова от отдела ‚Информация и комуникация“ на Представителството на Европейската комисия у нас, доцент Арсен Минков, ръководител на катедра „Дизайн за детската среда“ в Националната художествена академия, и Валентина Денчева, мениджър отдел „Комуникации и интериорен дизайн“ в IKEA България.

На 28 април ще бъдат излъчени носителите на първа, втора и трета награда сред българските участници. Те ще премерят сили в Брюксел по време на „Зелената седмица” (3–6 юни 2014 г.) заедно с призовите проекти от останалите три държави.

Класираните до десето място наши проекти ще бъдат изложени през месец май в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

Бизнес партньор с награди за националния кръг на конкурса е магазин IKEA. Отличеният на първо място ще получи едноседмичен стаж в дизайнерския отдел на компанията в София, а авторите на творбите, класирани на второ и трето място, ще получат награди от дизайнерска колекция на шведската компания.

Кампанията и конкурсът привличат вниманието към темата за ограничеността на ресурсите, стойността на отпадъците, както и силата на творческия подход за решаване на проблемите на околната среда.

0 Коментара