Много хора вярват, че думата „емоджи“ съдържа в себе си „емоция“, но приликата е случайна. Всъщност думата идва от японски език и е съчетание между „е“ – картина, и „моджи“ – писмен знак. Най-точното описание на емоджито е „пиктограма“ – опростена рисунка със собствено значение.

Емоджитата за пръв път започват да се използват от мобилен оператор през 1997 г. в Япония, като първите създадени емоджита са 180 на брой. Днес те са 3633 и могат да изразяват различни настроения, дейности, растения, животни и предмети.

Unicode Consortium, организацията с нестопанска цел, отговорна за дигитализиране на световните езици, изследва използването и тенденциите при емоджитата. Те споделят и класация на най-използваните емоджита през годината. Настоящият №1 e Tears of Joy (😂), който представлява повече от 5% от всички използвани емотикони, а единственият друг знак, който се доближава, е ❤️.

Десетте най-използвани емоджита в света към момента са:  😂 ❤️ 🤣 👍 😭 🙏 😘 🥰 😍 😊

Източник: Emoji Frequency

А ето и популярните усмихнати емоджита (face-smiling): 😀 😃 😄 😁 😆 😅 🤣 😂 🙂 🙃 😉 😊 😇.

А тук може да се види кои емоджита са с намаляваща и кои – с нарастваща популярност:

Източник: Unicode Consortium

Какво предстои?

Emoji 15.0 е предстоящата версия, която ще предостави нови емотикони заедно с Unicode 15.0. Планиран за пускане през септември 2022 г., всеки проект на кандидат за емотикони, който е одобрен за окончателно пускане, ще бъде наличен на основните платформи от края на 2022 г. до 2023 г.

Междувременно, с емоджита можем лесно и бързо да изразим себе си в все повече случаи. Пример за това е и лимитираната лятна серия на енергийни напитки HELL ENERGY Summer Cool. Техните освежаващи вкусове идват в дизайнерски опаковки и тематични названия – Sun Likes и Sun Smiles, и съчетават функционални ползи, витамини от групата B и екологична опаковка, без консерванти.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара