Дребни неща, които да променим в начина си на живот, за да използваме природните ресурси по-ефективно

Искате ли да водите пълноценен живот и в същото време да зачитате природата? Ако е така, „Generation Awake“ е точно за вас. Целта на кампанията е да отвори очите ни за избора, който правим като потребители, и последиците от него за природните ресурси на Земята. Когато сте част от „Generation Awake“, осъзнавате, че изборът ви променя не само собствения ви свят, но и цялата планета.

Ето няколко лесни съвети от Жената днес и „Generation Awake – Будно поколение“, които могат да ни помогнат да използваме ресурсите по най-добрия възможен начин.

Пестете енергия с ефективен хладилник

Дръжте хладилника си три четвърти пълен; при този обем, а не при пълен хладилник, се пести най-много енергия. Размразявайте често фризера, за да работи максимално ефикасно; не оставяйте вратите отворени твърде дълго, тъй като по този начин студеният въздух излиза, и не поставяйте топла храна в хладилника или фризера – оставете я първо да изстине.

Не перете при висока температура, ако наистина не се налага

Пералните консумират доста вода в домакинството, но има и начини за по-ефикасно пране на дрехите. Повечето модерни перални имат еко настройка, при която се използва по-малко вода от обичайното.

Всъщност повечето от ефикасните съвременни перални използват под 50 л вода на пране. Добра идея е също да се перат дрехите на по-ниска температура, защото така значително се намалява консумацията на електроенергия в сравнение с високите градуси (над 50°C). Ако винаги перете на ниска температура обаче, не забравяйте от време на време да пуснете програма с висока температура, за да запазите машината и маркучите чисти.

Окачете менюто за седмицата на хладилника

Ежегодно изхвърляме огромни количества от храната, която сме си купили, макар че голяма част от нея е напълно годна за консумация. Един от най-удачните начини да намалите изхвърлянето на храна е да планирате какво ще консумирате. Първо проверете какво имате вкъщи, преди да хукнете към магазина. Второто нещо е да съставите списък с ястията, които планирате да сготвите през седмицата, и съставките за всяко от тях. Така ще си купите само онова, което ви е необходимо. Ако готвите за цяло семейство, защо да не участват всички в изготвянето на списъка? Така всеки може да си избере какво да яде и цялото семейство се замисля за важния проблем с изхвърлянето на храна.

Колко петрол се побира в едно пластмасово шише?

Знаете ли, че за производството на пластмаси се използва огромно количество изкопаеми горива – според повечето оценки около 8 % от световното производство на петрол? Мислете за това така: за производството на една еднолитрова бутилка за вода е необходим четвърт литър петрол. Това са много природни ресурси за един продукт за еднократна употреба, а в тях дори не е включена необходимата енергия за транспортиране, пускане на пазара и унищожаване на бутилката. Ако все пак трябва да купувате пластмасови бутилки, изберете една голяма бутилка, а не пакет от няколко по-малки. И непременно ги рециклирайте: повечето общини събират пластмасовите бутилки, а ако не го правят в момента, ще бъдат задължени до 2015 г.

Могат ли да се използват още няколко пъти торбичките за еднократна употреба?

Найлоновите торбички се превърнаха в синоним на днешното общество на разхищението. Използваме милиони торбички всеки ден, често само за няколко минути, преди да ги изхвърлим. Ежегодно средният гражданин на ЕС използва близо 250 найлонови торбички – повечето от тях само веднъж. Някои се късат много лесно и не се рециклират, а се озовават в морето или на сметище, където ще се разграждат в продължение на стотици години. Най-добрият вариант е да се носи чанта от вкъщи. Памучните или платнени чанти са леки и удобни за носене; за предпочитане са органичните с екоетикет. А защо да не се върнем към традиционната пазарска кошница?

Ако смените електрическите крушки, ще направите ли по-светло бъдещето на внуците си

Да – и колкото повече хора направят това, толкова по-добре. Новите енергоспестяващи крушки консумират до пет пъти по-малко електричество, като по този начин водят до намаляване на въглеродните емисии. Една 20-ватова енергоспестяваща крушка с 12 000 часа работа ще спести около 70 евро за целия си жизнен цикъл в сравнение със своя предшественик – 100-ватовата крушка с нажежаема жичка. ЕС вече спря продажбата на старите крушки за битови цели във всички държави членки. На пазара обаче все още се предлагат някои видове нискоефективни крушки, затова проверявайте етикетите и избирайте най-енергоспестяващите. А това, че една крушка е енергоспестяваща, не означава, че трябва да я оставите светната, когато не ви трябва.

0 Коментара