Изкуството среща науката в интердисциплинарното събитие "Усещане за вселена", което ще се проведе от 15 до 21 ноември в музея "Земята и хората". Инициатор на събитието е фондация Re:, а партньори са: CERN, British Council, Националната художествена академия, Софийския университет и още много съмишленици.

"Усещане за Вселена" се открива тази събота с песните на Космическите гласове на България и Нели Андреева, с музиката на хормона на любовта (окситоцин) и с органово изпълнение на проф. Ганка Неделчева. И всичко това като част от театрален спектакъл, режисиран от Гергана Димитрова.

Шестдневната програма на Усещане за Вселена представя изложба на произведения на изкуството инспирирани от науката, поетична вечер и танцов спектакъл, лекции и дискусии за достиженията на човешкия дух:

– "Постоянна изложба Art@CERN (Изкуство в CERN)"

– Лекция и дискусия с Леандър Литов, Майкъл Хох, Христо Колев

– Наука и Изкуство, арт-инсталация и анимация

– Училище за деца от Робопартанс

– Танцов спектакъл

– Сонификация на данни от Гоелмия адронен колайдер от Доменико Вичинанца

– Акордиране на човешката душа с Неделя Щонова, Лъчезар Трайков, Христо Добаров

– Основаване на клуб Наука и Изкуство „За Едно“

Освен да разгледат експозициите, да присъстват на различни представяния и да участват в открити дискусии, посетителите на "Усещане за Вселена" ще могат да се подложат на неврофизиологичен тест на място с Хормона на любовта. Тестът ще бъде безплатен и ще се провежда от Димитър Колев (ВМА) и Агниешка Дейнович-Величкова (АДЕА) на 18-ти ноември от 13 до 16 часа с предварително записване на info@refoundation.net.Хормонът на любовта е отговорен за доверието, създаването на стабилни взаимоотношения между хората и играе ключова роля в нашето социализиране.

Дейността на фондация Re: у нас започва през лятото на 2014 г., когато по идея на нейните създатели се случва колаборацията на екип от учени и българския музикант и композитор Михаил Йосифов, която ражда музиката на Хормона на любовта, окситоцин. Фондация Re: (от Ренесанс), създател и организатор на събитието, се занимава с изследвания в областта на науката и изкуството. Нейната цел е създаването на платформа Наука и Изкуство в България, която комбинира изследвания на атомно, молекулярно и неврологично ниво с различни форми на изкуство – музика, танц, театър, визуални изкуства, и по този начин създава единна платформа за универсална човешка култура. Така, както това се е случило последно през Европейския Ренесанс.

0 Коментара