Учени установиха, че ежедневната консумация на сирене не води до сърдечни заболявания, а избягването на млечните продукти като цяло може да е много по-опасно за човешкото здраве, пише в. „Дейли мейл“, предаде БТА.

Въпреки че е с високо съдържание на наситени мазнини, консумирането на сирене в големи количества е безопасно и дори има предимства. Всъщност тези, които избягват млечните продукти, са изложени на риск от сърдечно заболяване, поради по-високите нива на лошия холестерол в организма. Настоящи здравни указания препоръчват на хората да опитват храни с високо съдържание на наситени мазнини.

cheese-1768034_960_720

От британската Националната служба по здравеопазване предупреждават, че мазнините в маслото, бисквитите и бекона увеличават нивата на лошия холестерол. Това съединение в кръвта помага на тялото да функционира правилно, според експертите. Kогато има твърде много от него в кръвния поток обаче, то може да се отложи по стените на артериите и да спре движението на кръвта. Това е и водещата причина за смъртта на голям брой хора по света.

За да проверят теорията за влиянието на млечните продукти, изследователи от Дъблинския университет проведоха опити сред 1500 участници. Резултатите показали, че хората на нискомаслен режим са с по-голям риск от заболяване на сърцето поради високите нива на лошия холестерол.

Учени от Харвардския университет установили

също, че консумацията на сирене не е свързана с повишената телесна мазнина, нито с високото количество лош холестерол. Те установили, че няма разлика в нивата на съединението при хора, които ядат много сирене и тези, които изобщо не се хранят с млечния продукт.

Според експертите от голямо значение е модела на хранене, който имаме, и вида на другите храни, които приемаме, заедно със сиренето. Те добавиха, че по-високият прием на млечни продукти се свързва с по-ниския индекс на телесна маса.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара