Обилният снеговалеж, затворените пътища и нетипичната за октомври зимна обстановка не отказа тълпите латино танцьори, които се стекоха в Боровец през уикенда.

Осмият Балкански салса конгрес с домакин Памбос Агапиу събра хиляди ентусиазирани последователи на латино културата през отминалите дни. Най-нетърпеливите пристигнаха още в петък сутринта и останаха в плен на салсата до понеделник. Темпераментни танцьори от Гърция, Румъния, Турция, Кипър, Италия, Холандия, Франция, Испания, Израел и дори от Ангола, Куба, Мексико и Дубай се отдадоха на тридневна гореща денонощна пачанга в планината. И докато за първото издание на Балканския салса конгрес се събират около 500 фенове и професионални танцьори, то осем години по-късно посетителите са близо 8 пъти повече. А събитието се превръща сред най-желаните и чаканите международни салса срещи. През последните години популярността му излиза извън границите на полуострова и вече посреща танцьори не само от съседни страни, но и от цяла Европа.

„Салсеросите от Европа са влюбени в Боровец. Идват и заради емоцията, и заради планината и чистия въздух. Тук на Балканите сме по-топли, по-усмихнати, гостоприемни и непринудени. Салсата сближава личности с несходни професии и социален статус, дори с противоположни характери. Салса е друг свят, по-красив и по-чист, една магия… Тя е като грип, от който не можеш да излекуваш.”, споделя организаторът Памбос Агапиу.

Страстта към танците и кубинската музика оживи зимния курорт много преди началото на ски сезона. Дори липсата на електричество заради подранилия сняг не се оказа пречка за пламенните латино туристи. Те танцуваха навсякъде – край басейните в хотелите, в тематичните зали с уъркшоп занимания, в малките ресторантчета и по заснежените улички. Най-разгорещените салсероси дадоха израз на емоциите и въодушевлението си, танцувайки в снега по бански. В събота вечерта латино купонджиите дефилираха с пъстри маскарадни костюми, отбелязвайки празника Halloween седмица по-рано. Секси чудовища, мистични герои, вещици и зомбита танцуваха горещо по двойки в ритъма на салсата.

Изявени артисти от европейската и световна латино сцена изнесоха внушителен шоу-спектакъл в събота вечер. Общо 35 салса формации от Балканите и света показаха виртуозни хореографии по време на пърформънса.

В неделния ден конгресът продължи с майсторски класове по бачата, кизомба, романтик и анимейшън, кюбан и танго. Фиестата приключи с традиционно латино стезание Balkan Salsa Open, което излъчи най-добрите латино двойки на Балканския полуостров.

0 Коментара