Хиляди деца минаха безплатен очен скрининг по време на шеста поредна Националната кампания за профилактика на детското зрение. Кампанията е инициатива на българския производител и търговец на слънчеви очила и диоптрични рамки KWIAT и се проведе в рамките на септември и октомври 2018 г.

„Много съм щастлив, че за шеста поредна година, заедно с нашите партньори, осигурихме безплатни офталмологични скрининги на хиляди български деца. Според експертите проблемите със зрението, дори и при най-малките симптоми, трябва да бъдат коригирани незабавно, за да не се влошава състоянието и за да не се лишава човек от правилното функциониране. Затова е много важно, особено за подрастващите, да има подобни профилактични скрининги, които навреме да диагностицират евентуалните проблеми, с които специалистите да се справят“, сподели управителят на KWIAT Павел Цветков.

Акцентът на кампанията бе върху естественото любопитство на децата, което подпомага тяхното учене.

„Заедно с нашите партньори от детски център Музейко и световния лидер в диоптричните стъкла фирма Essilor, организирахме събитието „Любимата ми игра“ – творческо ателие, което се позиционира много естествено в цялата концепция и цел на Кампанията за профилактика на детското зрение. На 29 септември 2018 г. над 350 деца дойдоха в Музейко и бяха „предизвикани“ да покажат таланта си като нарисуват своята представа за света. Нашето желание беше и да откъснем поне за малко децата от електронните устройства, в които те са, за съжаление, повече отколкото трябва.“,  допълни Павел Цветков.

Освен да рисуват, всички деца в Музейко минаха и през профилактичен преглед, който показа тревожни резултати. Между 30% и 35% от 350-те деца имаха проблем, който изисква обстоен очен преглед, допълниха от компанията.

Най-добрите 5 рисунки, които децата оставиха като свое посвещение по време на събитието „Любимата ми игра“, пък вече красят София, тъй като от първите дни на януари 2019 г. са качени на ситилайтове на спирките из столицата.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара