Фестивал на Драконовите лодки ще се проведе в събота и неделя на гребна база Панчарево и в парковете около езерото край София. Той ще включва отборна надпревара по вода с традиционни китайски Драконови лодки и богата културна програма. Фестивалът е с вход свободен и предлага забавления за цялото семейство на открито.

В годината на Дракона събитието, посветено на 75-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Китай, ще открие Н.Пр. Посланикът на Китайската народна република в България Дай Цинли. Това ще стане в 10 ч. утре на сцената на “Музи над водата” до Националната гребна база „Средец“ (кв. „Панчарево“, бул. „Самоковско шосе“ 9). Кметът на София Васил Терзиев, кметът на Район Панчарево Евгения Алексиева и културният министър Найден Тодоров ще приветстват състезателите и гостите на официалното откриване на празника.

Фестивалът се провежда за втори път у нас – миналата година 26 отбора и над 10 000 посетители се включиха в първото издание на събитието в България.

През предстоящия уикенд на сцената, безвъзмездно предоставена от мецената Георги Спасов, с изпълнения на живо ще участват Beijing Dance Academy Affiliated Middle School, фолклорните ансамбли „Цветница“ и “Българче“, малките певци от “Средногорски звън“, групите “Тригайда”и Sunblinds, Flower Day Folk Song and Dance Troupe, възпитаници на “Институт Конфуций”, таланти от различни читалища и др.

Но най-голямата атракция ще е концертът на ансамбъла Ih Tsetsen от китайската провинция Вътрешна Монголия с изумителното монголско гърлено пеене.

През двата дни в зона „Рибарника“ ще се проведе мултикултурна програма с творчески работилници, демонстрации на бойни изкуства, атракции за деца, кътове за храна и напитки, и много други забавления.

Организатор на азиатския фестивал е Сдружение „Фестивал Драконови лодки“, което има за цел да развитие този малко познат у нас спорт и в България. Състезанията с драконови лодки стават все по-популярни по целия свят – вече в над 90 държави. Очаква се най-бързо развиващият се воден спорт скоро да бъде включен в листата на олимпийските спортове. Състезанията включват отбори с мъже, жени, деца и смесени. Спортът може да се практикува лесно и от всеки. Фестивалът на Драконовите лодки е включен от ЮНЕСКО в списъците на световното нематериално културно наследство.

Драконовите лодки доставят на хората удоволствие от спорта на открито, близо до водата, с чист въздух и природа. Създава екипна работа и се превръща в световна платформа за изграждане и развитие на приятелства между хора и нации.

Събитието е част от културния календар на Столична община, а за улеснение на посетителите са отпуснати допълнителни автобуси за Панчарево, които тръгват през 5 до 7 минути от Метростанция „Цариградско шосе“.

“Получихме подкрепата на Община Русе и на кмета Пенчо Милков, на Българската федерация по кану-каяк и на Посолството на Китайската народна република”, съобщи Влад Гицоайка от сдружението организатор.

Миналия уикенд Русе беше за първи път домакин на Фестивала на Драконовите лодки. В русенския Лесопарк „Липник“ се проведе първото за града издание на празника. В оспорваната надпревара се включиха 15 отбора, като в екипажите от 20 човека победител стана смесеният отбор на МВР–Русе, а от 10-членните екипажи първи се класира отбор „Локо дракони“.

България е определена за домакин на Световното първенство по Драконови лодки през идната 2025 г., което ще се проведе именно в край Дунава в Русе.

На сайта на Фестивала на Драконовите лодки вече са публикувани условията и правилата за участие и всички подробности относно провеждането на атрактивното събитие.

Още – на https://dragonboats.bg

Facebook Twitter Google+

0 Коментара