За трета поредна година National Geographic ще вдъхнови своите фенове да демонстрират креативност и талант със специализирания си фотоконкурс.

Хората със страст към фотографията ще имат възможност да участват, като подадат своя снимка в следните четири категории – „Животни“, „Мобилна фотография“, „Пейзажи“ и „От високо“. Процесът по подаване е отворен от началото на юни до 30 юли на следния линк.

В периода от 1 до 31 август всички получени и одобрени снимки ще бъдат показани на сайта на конкурса, където ще се проведе гласуване за „Наградата на публиката“. Професионално жури също ще разгледа и оцени фотографиите и ще излъчи по един победител и един подгласник във всяка категория. Един от четиримата призьори ще бъде избран за цялостен победител в конкурса.

А ето и кои са членовете на журито тази година:

  • Димитър Караниколов, архитект и травъл фотограф, който през последните години пътува на специализирани фотографски експедиции в опит да заснеме автентични места и хора, и непознати гледни точки със своя дрон.

  • Естер Хорват, сътрудник на National Geographic и фотограф за германския институт за полярни и морски изследвания „Алфред Вегенер“, с фокус върху документирането на изследвания на климата и научни експедиции.

  • Иван Миладинов, фотограф, лектор и лицензиран планински водач с 6 експедиции зад гърба си – 5 зад полярния кръг и 1 в Хималаите, и проект за заснемане на всички 14 осемхилядници в света.

  • Ясен Тодоров, активен пилот и летателен инструктор, който се специализира във въздушна фотография, включваща както популярни, така и отдалечени части на света. Той е и концертен пианист, както и професор по музика в Сан Франциско.

Участниците в тазгодишното издание ще се борят за впечатляващи награди. Кадрите  на отличените във фотоконкурса ще бъдат публикувани в българското издание на сп. „National Geographic”. Носителят на „Наградата на публиката“ и победителите във всяка от категориите ще получат мобилен телефон Samsung Galaxy S24 Ultra, а подгласниците им – едногодишен абонамент за списание National Geographic.

Цялостният победител, избран от журито, ще получи вълнуващата възможност да се отправи на

9-дневно пътешествие до Исландия с G Adventures.

Фотографията е неразривно свързана с дейността на National Geographic и със стремежа към изследване и преоткриване на света около нас. Затова и категориите във фотоконкурса са вдъхновени от всичко, което ни заобикаля:

  • Категория „Животни“

Освен грациозни, красиви и понякога мистериозни, животните са и нашата връзка с дивото и неопитоменото. Поривът за свобода е двигателят, даващ им сили да покоряват непознати територии ден след ден. Да бъдат заснети в перфектния момент е истинско предизвикателство и са необходими умения, търпение и доза късмет.

  • Категория „Мобилна фотография“

Светът е необятен, а богатствата му са навсякъде около нас. За щастие, вече не е необходимо да притежаваш професионална фотографска апаратура, за да ги заснемеш. Перфектният кадър може да е на един клик разстояние, а устройството за него – в джоба ти.

  • Категория „Пейзажи“

Природата притежава достоен за възхищение талант да създава истински шедьоври. Цветовете и текстурите, които тя умело комбинира в своите картини, носят сладката наслада от заснемането им в съвършения момент.

  • Категория „От високо“

Специалната категория „От високо“ е вдъхновена от завръщането на завладяващата поредица на National Geographic „Европа отвисоко“. Можете да се вдъхновите от спиращите дъха кадри в новия сезон на предаването, което тази година включва и епизод за Балканите, всяка неделя от 21:00 ч.

За участие се допускат само авторски снимки,

които досега не са били награждавани в предишни фотоконкурси, организирани с участието на National Geographic. Колажи или кадри с добавени, редактирани или премахнати елементи, както и такива създадени/обработени с помощта на изкуствен интелект, няма да бъдат разглеждани.

Повече информация, както и всички условия на фотоконкурса на National Geographic, могат да бъдат открити на https://photocontestbg.natgeotv.com/terms. Крайният срок за участие е 30 юли 2024 г.

Резултатите от конкурса на National Geographic ще бъдат обявени на специално събитие през есента.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара