150 тона ненужни дрехи, обувки и текстил събра кампанията „Дрехите не са боклук“ на магазини „Мания“ от април 2019 г. до сега – количество, което би се равнявало на близо 1 500 пълни догоре контейнера с общ боклук. След поставено начало в София, инициативата предизвика толкова голям интерес, че „Мания“ постави пунктове за събиране на дрехи и обувки във всички 41 магазина на веригата в 23 града в цялата страна.

„Дрехите не са боклук“ затвори цикъла и да даде нов шанс на безброй дрехи, които в противен случай щяха да гният десетилетия на сметищата. Събраните количества се изпращат в  Азия и Африка, като негодните се рециклират и влагат в други индустрии.

Благодарение на кампанията, „Мания“ подпомага ежемесечно Фондация „Една от 8“ и жените с рак на гърдата в България, като общата дарена сума за 2019 г. е 60 000 лв. С тази подкрепа, 600 жени, преживели мастектомия, вече могат да получат Розова чанта „Една от 8“, в която има първична протеза и други необходими аксесоари. С останалата част от средствата фондацията успя да закупия розовия кемпер на „Една от 8“ и така да предостави информационна и практическа помощ на над 2600 жени с рак на гърдата и техните близки в цялата страна.

През 2020 г. кампанията „Дрехите не са боклук“ си поставя още по-високи цели, особено в контекста на Зелената сделка на Европа и изискването до 2025 всяка страна да има работещ процес за кръгова икономика. Според доклада на Европейска агенция по околна среда, отпечатъкът, който оставяме с потреблението на текстил върху планетата, се засилва с всяка следваща година, а текстилната индустрия се е превърнала в четвъртия най-голям замърсител в Европа. Това амбицира магазини Мания да инициира обществен диалог, който да води към промяна в потреблението на текстил, доказвайки, че модата може много повече от това да ни прави красиви.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара