Добрият външен вид не е ключ към щастието, показва научно изследване, публикувано в „Джърнъл ъф икономик бихейвиър“, съобщи „Медикъл експрес“, предаде БТА. Оказва се, че привлекателността тласка младите хора към по-рисково поведение.

Колкото по-привлекателен е един тийнейджър, толкова по-склонен е той да прекарва времето си по партита и да пие алкохол, казва проф. Колин Питър Грийн от университета за наука и технологии в Норвегия.

В проучването си, направено въз основа на въпросници, попълвани от 30 000 младежи, озаглавено „Красота, пиене и рисково поведение при непълнолетни“, Грийн и колегите му от Германия и Великобритания се фокусират върху консумацията на алкохол. Разгледани са шест вида рисково поведение: пиене, препиване, пушене, употреба на наркотични вещества, небезопасен секс, нежелана бременност.

Основното откритие е, че младите хора, смятащи себе си за привлекателни, обикновено пият повече алкохол или имат епизоди на непрекъснато пиене в продължение на дни, казва Грийн. Оказва се и че високото самочувствие може да предпази някои младежи от поемането на по-големи рискове. Привлекателните млади хора избират поведение, възприемано като „готино“ – пиене на алкохол, но избягват наркотици и бременност, защото те „не са готини“.

Проучването заключава, че изграждането на увереност и самочувствие още от детството е ключово за здравето на младите хора.

Източник: БТА

Facebook Twitter Google+

0 Коментара