Шотландия стана първата територия в света, приела закон за защита на правото на безплатни хигиенни продукти за месечния цикъл, предаде БТА.

Нормативният акт влезе в сила вчера. Той задължава общините и образователните институции в британската провинция да гарантират, че безплатните санитарни продукти са достъпни за всеки, който има нужда от тях.

Законът, предложен първоначално от лейбъристката Моника Ленън, беше приет от шотландския парламент с единодушие през 2020 г. Ленън определи мярката като прогресивна и практична.

Горди сме, че сме първото национално правителство, предприело такава стъпка“,  каза шотландският министър на социалното правосъдие Шона Робинсън в изявление.

Местните власти и партньорските организации работиха усилено, за да превърнат правото на достъп до

безплатни хигиенни продукти

в реалност, каза депутатката в шотландския парламент и благодари на хилядите хора, подкрепили инициативата, от цялото Обединено кралство.

Това е още една победа за активистите на масовите движения, която показва какво може да постигнем заедно, подчерта Ленън, която от 2016 г. води борба за тази кауза, която според нея помага за борбата срещу бедността. Тя отбеляза, че във време на увеличаване на разходите за живот този закон е искрица на надежда, че когато политиците се обединят, те могат да служат и помагат на хората.

Общините в Шотландия ще решат какви точно разпоредби ще бъдат въведени, но те ще имат законово задължение да предоставят на всеки, който има нужда, лесен достъп до набор от хигиенни продукти. В момента тампони, превръзки и някои продукти за многократна употреба се предлагат

в училища, колежи и университети.

Шотландската министърка за социална справедливост Шона Робисън каза, че предоставянето на достъп до безплатни хигиенни продукти премахва финансовите бариери пред достъпа до тях и затова е от фундаментално значение за равенството и достойнството. Това е по-важно от всякога – във време, когато хората вземат трудни решения заради кризата с разходите за живот, подчерта тя.

Ние не бихме искали някой да бъде в положение да не може да отиде на училище или на работа, защото няма достъп до санитарни продукти. Горди сме, че сме първото национално правителство в света, което предприема подобни действия, каза шотландската министърка за социална справедливост.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара