„Червената къща“ – един от символите на културния живот в София, ще отвори отново вратите си за публиката и независимите артисти в града. „Преоткриването“ на пространството на столичната улица „Любен Каравелов“ 15 е планирано за тази есен. Зад идеята и реализирането ѝ стои Artvent – компания, която през последните три години се наложи като водещ фактор в създаването, организирането и разпространението на театрални и музикални продукции в страната и чужбина.

От юни е отправена отворена покана за представяне на артистични идеи, които да бъдат включени в репертоара на сцената на „Червената къща“ за Сезон 2024/2025. Поканата е отворена за професионални артисти и колективи от различни области на изкуството и има за цел да превърне „Червената къща“ в алтернативно и модерно пространство за млади и прогресивни творци. Това е част от новата концепция за развитие на пространството и възвръщането на облика му като значимо място на културната карта на София.

Плановете са сцената да бъде домакин на творчески произведения от различни сфери на изкуството – театър, кино, литература, танц, фотография, видеография, визуални и дигитални изкуства и др. Предвижда се залата да посреща събития в широка палитра от формати и теми от културния и обществен живот.

И в момента „Червената къща“ е отворена за организирането на различни събития и вече дори осъществи представяния на няколко книги.

След като през години пространството е отваряло и затваряло врати неколкократно по различни причини, сега идеята е то да бъде „преоткрито“, следвайки и желанието на Андрей Николов, споделено в интервю за вестник „Литературен глас“. Попитан какво ще се случи с неговите ателиета, той отговаря: „Други ще работят в тях. Аз направих къща не само за себе си“.

Повече информация за „Червената къща“

„Червената къща“ е била дом и творческо ателие на скулптура Андрей Николов. По негова идея и скица архитект Иван Васильов проектира и изгражда сградата през 1929 година на столичната улица „Любен Каравелов“ 15. Къщата носи духа и стила на Андрей Николов, който той сам описва като: „Никакъв. Мой. Естествено повлиян от Италия.”.

Над входната врата на Червената къща, стои надпис на италиански език: „Voi che entrate qui lasciate ogni cattivo pensiero“, който е по думите на Данте: „Надежда всяка тука оставете, вие, що пристъпвате тук“ от „Божествена комедия“.

По желание на Андрей Николов след смъртта му къщата е дарена на държавата за стопанисване и извършване на обществени и културни дейности. Сградата е частично отчуждена през 1974 година, а две години по-късно синът на скулптора дарява останалата част. „Червената къща“ е публична държавна собственост. През 2000 година с решение на Върховния административен съд части от имота са върнати на наследниците. След пълно реставриране, през 2004 година тя става център за култура и дебат, който обаче е затворен десет години по-късно.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара