Певецът Боб Дилън е носител на тазгодишната Нобелова награда за литература, съобщиха световните агенции. Наградата му е присъдена за създаване на нов поетичен изказ в богатата американска песенна традиция.

Боб Дилън е певец, композитор, текстописец, актьор, поет и сценарист. Роден на 24 май 1941 в Дълут, Минесота САЩ. Истинсктото му име е Робърт Алън Цимерман.

18

Постоянният секретар на Шведската академия Сара Даниус заяви, че Боб Дилън е един голям поет в англоезичната литература. Тя го сравни с Омир и Сафо. Много от техните стихове са били представяни под музикален съпровод. И Боб Дилън може да бъде слушан и четен, като и в двата случая е еднакво увлекателен за публиката.

Музикалната му кариера е на над 50 години. Днес Боб Дилън е на 75 години. Музиката му оказва виляние на съвременния рок, блус и джаз. Най-голямо влияние оказва в поп музиката. През 60-те години на миналия век той е една от основните фигури на общественото недоволство в САЩ. Някои от песните му се превръщат в химни както на движението за граждански права, така и на антивоенното движение.

Голяма част от текстовете на песните му засягат политически, социални теми и религиозни теми. Дилън въвежда революция в писането на поп песни. Той използва по-откровени и дълги текстове,  които  често са оприличавани на поеми.

Bob01-a-645x391

Дилън е носител на множество награди. Миналата година класация на списание „Ролинг Стоун“ го определя като вторият по значение изпълнител в историята на популярната музика след Бийтълс. Дилън оглави и класацията на сп. „Ролинг стоун“ за 100-те най-велики автори на песни за всички времена.

Боб Дилън е автор на експерименталната книгата с поезия и проза „Tarantula“, издадена през 1971 г., както и на мемоари, издадени през 2004 г. под заглавието „Chronicles“. В момента той пише и продължението им. Лириката към песните му е публикувана многократно през последните години на хартия в различни формати.

Миналата година наградата отиде при белоруската писателка Светлана Алексиевич.

Боб Дилън е най-великият автор на песни за всички времена

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара