За Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, обществената телевизия е подготвила специална празнична програма.

Освен концерт-спектакъла „На 24 май с БНТ“, който ще започне в празничния ден веднага след централна емисия новини, БНТ ще излъчи световната премиера на опера-ораторията „Кирил и Методий“ документални, поредица от игрални филми, церемонията „Питагор“. Предаванията „Култура.БГ“, „Последният печели“ и „Библиотеката“ са със специални броеве, посветени на националния празник.

 „КУЛТУРА.БГ“ – 11:00 ч.

В празничното издание, гости на Димитър Стоянович  ще бъдат младата поетеса Димана Йорданова и актьорът Боян Арсов, които ще споделят визията на младите артисти за традициите и културата ни днес. Проф. Цочо Бояджиев от СУ ще разкаже как успява да преведе на достъпен език за млядата аудитория най-високите образци на световната култура и философия.

От Франция ще се включи Мари Врина-Николов

(носителката на наградата за превод присъждана от Сорбоната  – „Етиен Доле“ 2021 г.), превела на френски едни от най-големите имена в съвременната и класическа българска литература.

Александра Гюзелева ще се включи от Народния театър „Иван Вазов“, от където ще се излъчи празничен концерт-спектакъл „На 24 май с БНТ“ от 20:30 ч. Диана Благоева от Институт за български език към БАН ще представи най-новия „РЕЧНИК на новите думи в българския език“, от първите две десетилетия на XXI век.

ЦЕРЕМОНИЯ „ПИТАГОР“ – 18:00 ч.

Церемонията „Питагор“ – награди за принос в науката на Министерство на образованието и науката има дългогодишна история и представя утвърдени и млади учени, колективи и фирми, ангажирани със значими обществени предизвикателства и по-доброто бъдеще на България.

Звездни гости на значимото събитие ще бъдат Деси Добрева и квартет „Дестини“, а домакини на церемонията са водещата на правенето „Библиотеката“ Анна Ангелова и водещият на предаването „100% будни“ – Стефан А. Щерев.

„ПОСЛЕДНИЯТ ПЕЧЕЛИ“ – 19:00 ч.

Забавно-познавателното шоу „Последният печели“ ще предложи на зрителите на БНТ 1 своето специално празнично издание. В надпревара за победата ще се състезават специалист-филолог и трима директори на училища. Въпросите, разбира се, са ориентиране към разнообразни сфери на знанието, но акцент са азбуката и словото. Зрителите ще си припомнят кои са големите български писатели-класици, интересни факти за азбуката и нейните създатели, както любопитни сведения за известни творци.

ОПЕРА-ОРАТОРИЯ „КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ – 21:30 ч. (премиера)

На 24 май, от 21:30 ч., БНТ 1 ще излъчи премиера на опера-оратория „Кирил и Методий“ от световноизвестната българска композиторка Живка Клинкова. Продукцията е дело на Софийската опера и балет и е в чест на 40-годишнината от обявяването на Светите братя Кирил и Методий за съпокровители на Европа от Папа Йоан Павел II.

 „БИБЛИОТЕКАТА“ – 23:00 ч.

На 24 май  от 23:00 ч., културно-литературното предаване „Библиотеката“ с водещ Анна Ангелова ще се излъчи от Националната библиотека „Св. св. Кирил Методий“, за да разкаже за нейните съкровища и дългогодишна история. Гости в изнесеното студио ще бъдат знакови български писатели, които ще разкрият, какво свързва духа и езика днес. А за финал зрителите ще разберат как чужденците учат български и кои са най-трудните и най-красивите думи за тях.

ФИЛМОВИ АКЦЕНТИ – 22 – 24 май

По повод националния празник, Българската национална телевизия поставя особен акцент върху филмовата си програма в дните около и навръх 24-ти май.

В събота /22 май/ от 14:00 ч. по БНТ 1, зрителите могат да си припомнят телевизионния театър „Албена“ /България, 1968 г./, по едноименния разказ на Йордан Йовков от цикъла „Вечери в Антимовския хан“.

Историята на любовта

между хубавата Албена и воденичаря Нягул, при когото мъжа ѝ е ратай, е пресъздадена от актьорите Мариана Аламанчева, Стоян Гъдев, Васил Михайлов, Петър Слабаков, Сотир Майноловски, Петър Гюров, Николай Николаев, Иван Налбантов, Никола Динев, Кирил Янев, Владо Русинов, Сашо Симов, Владимир Николов, Йорданка Цанева, Люба Алексиева, Иванка Даковска, Румяна Бочева и др. Режисьор е Магда Каменова, а оператор Алеко Кузов. Екранизацията отбелязва и 80 години от

рождението на актрисата Мариана Аламанчева.

В неделя и понеделник /23 и 24 май/ от 13:25 ч., БНТ1 ще излъчи игралния филм в 2 части – „БОРИС I“ /България, 1984 г./. В ролята на Княз Борис I зрителите ще видят незабравимия Стефан Данаилов, който ще преведе българите през „Покръстването“ (част 1) и „Слово за буквите“ (част 2). Филмът е отличен с поредица награди – „Златна роза“ /1984 г./;, награда за режисура на Борислав Шаралиев, награда за сценарий на Анжел Вагенщайн, награда за операторска работа на Венец Димитров; награда за костюми и сценография.

В неделния ден /23 май/ от 16:00 ч., БНТ 1 ще излъчи документалния филм „МаксимУмът“ /България, 2021 г./ в памет на директора на БТА – Максим Минчев. „Той е един от

най-умните и мъдри хора,

които съм срещала“, разказва режисьорът Евгения Косева. Пред камерата на операторите Кристиан Минчев и Красимир Михайлов говорят четирима негови приятели – Соломон Паси, Георги Лозанов, Кирил Вълчев и Георги Милков. В лентата ще се покажат снимки и кадри от богатия личен архив на самия Максим Минчев, от неговите пътешествия в над 140 държави, както и от

срещите с български медии.

Навръх националния празник /24 май, понеделник/ от 12:30 ч., БНТ 1 ще излъчи документалния филм „Пътят на светлината“ /България, 2021 г./, посветен на делото на Светите братя Кирил и Методий. Филмът е създаден съвместно от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Национална научна програма „Културно-историческо наследство, национална памет и обществено развитие“ и представя в цялост

ефектът от делото на Светите братя

и техните ученици, както за духовното развитие на славяните в Европа през последните 1150 години, така и за развитието на нашата държавност, чрез словото. Представена е и ключовата роля на първите ни християнски владетели за разпространението на славянската писменост сред останалите славянски народи и защо делото на Светите братя ни позволява да откроим и влиянието на българската държавност сред православните славяни в изграждането на уникалното културно-религиозна пространство, наричано „Slavia Orthodoxa“.

Лентата ще направи преглед на политическата обстановка и причините за

мисиите на Светите братя Кирил и Методий,

за отношенията между двете големи църкви по онова време — Константинополска патриаршия и Папството в Рим, за действията на българския княз Борис I Михаил и последиците от неговото решение да приеме и спаси част от учениците на Светите братя в земите на тогавашната българска държава; за делото им и разпространението на книжнината не само в някогашните български земи, но и сред останалите славянски държавни образувания. Основни говорители във филма са проф. Тотоманова и историкът проф. Георги Николов от Софийски университет, както и известният старобългарист от Шуменския университет – проф. Христо Трендафилов.

Във филма могат да бъдат видени и

уникални кадри,

специално заснети за продукцията от старите български столици Плиска, Преслав и Велико Търново, кадри от историческата част на сградата на Софийския университет, снимки от ръкописи и графики. Филмът синтезира резултатите от изследователска дейност на няколко от най-престижните изследователски институции у нас като разказва на достъпен език историята на нашата писменост, което е съществен епизод от развитието на християнството и

европейската цивилизация.

От 16:25 ч. по БНТ 1 в понеделник зрителите ще си припомнят легендата на българското кино – Невена Коканова, в „Момчето си отива“/България, 1972 г./. Лентата на режисьора Людмил Кирков е отличена с награди на критиката; награда на Съюза на българските писатели за сценарий на Георги Мишев; награда за женска роля на Невена Коканова; наградата на Министерство на народната просвета за Людмил Кирков и Филип Трифонов от Фестивала на българския филм във Варна /1972/.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара