Мащабна благотворителна инициатива дарява 1000 книги в осем дома за деца, лишени от родителска грижа. Акцията, дело на Фондация „Подарете книга“, обзаведе по един книжен кът във всеки дом и го напълни със специално подбрани заглавия. От класики на детската литература като романите на Ерих Кестнер до по-съвременни автори като Рик Риърдън и Дж. К. Роулинг – всяка библиотека съдържа над сто разнообразни книги.

Каузата обедини представители на българския частен сектор, които закупиха книгите и мебелировката за създаването на неповторимите библиотеки. Като дарители се включиха компаниите Nexo, ReBenefit, Dext, Баущоф+Метал ООД и Фитнес у дома.

За да бъде книжната изненада още по-голяма, всеки член от екипа на Nexo – общо 300 души – написа лично писмо към децата в домовете.

Писмата бяха вложени в книгите,

за да могат бъдещите им малки читатели да ги открият, когато разлистят страниците за пръв път.

Доброволци от участващите в дарението компании ще направят специални посещения във всеки дом, за да сглобят библиотеките, да прекарат време с децата и да почетат заедно с тях свое любимо заглавие.

Начало на посещенията даде Nexo, една от водещите институции за управление на дигитални активи в света, създадена в България. Представители на екипа на технологичния гигант посетиха домовете „Паисий Хилендарски“ и „Софроний Врачански“ в София. Посещенията ще продължат с дома за настаняване от семеен тип в Долна баня и още шест места в София и нейните околности.

„Ако Моцарт нямаше стая с пиано у дома, нямаше как да стане Моцарт.

Не всеки трябва да е Моцарт, но младите хора трябва да имат силен дух, който да може да лети. Затова вярваме, че всяко дете трябва да има стая с книги. Непростимо е да оставим без книги тези, които биха влезли в стаята и биха останали там.“ – сподели екипът на Фондация „Подарете книга“.

„Книгите са съкровищница на познание и прозорец към мечтите ни. Няма да повярвате разнообразието от герои, вдъхновили моите колеги — хората, които днес градят бъдещето на технологиите на родна почва — да намерят пътя си занапред. Да споделиш с деца насока, визия, мечти е най-отговорната задача, особено когато те нямат в живота си онзи значим възрастен, който да го направи. Тази инициатива е отражение на голямата ни цел — да покажем отговорността на частния бизнес към обществото и да насърчим и други компании да дават обратно на средата, в която живеем.“ — каза Ясен Янков, вицепрезидент „Продуктови иновации“ в Nexo.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара